Nisam političar

Progovorio Seferović: Nikome ne želim takva poniženja

Vijesti / Flash | 06. 12. 2016. u 09:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nisam političar, prvi put sam se našao u ulozi predsjedavajućeg i normalno je da mi je trebala pomoć da se snađem. Nikome ne želim da doživljava takva poniženja'', izjavio je Redžo Seferović predsjedatelj Općinskog vijeća Zavidovići kojeg su ismijali svi internetski mediji nakon objave snimke konstituirajuće sjednice Vijeća. U razgovoru za Faktor Seferović kaže kako ga nisu ismijavali sam ona Internetu nego da su to činili i njegove kolege vijećnici, ali da ga to neće pokolebati.

''Nema nikakve razlike između mene i ostalih vijećnika, izuzev činjenice što sam ja Rom i sada predsjedavajući Vijeća, pa zbog toga imam i nešto veću odgovornost. Ti vijećnici koji su me ismijavali ruše ugled ovog grada, a mene osobno to ne pogađa, jer znam tko sam i kakav sam čovjek. A to znaju i moji sugrađani'', rekao je Seferović i dodao kako je njegov izbor za predsjedavajućeg OV Zavidovići izazvao i druge negativne reakcije – od hakiranja profila na Facebooku do zastrašivanja njegove djece.

Naime, u Zavidovićima živi 750 Roma, a Seferović je prvi Rom koji je izabran u Općinsko vijeće, i to kao predsjedavajući, od 1911. godine, kada je osnovana Općina Zavidovići.

Predstavljan je kao medijski i politički ''heroj'', navodi Faktor, zbog činjenice da je prvi Rom na čelu jednog Općinskog vijeća u BiH što, kako je istaknuto, ujedno predstavlja početak dugoočekivane implementacije odluke Sejdić-Finci.

No, nakon što je internetom počeo kružiti snimak sa konstituirajuće sjednice OV Zavidovići, na kojem općinska službenica daje upute Seferoviću kako da vodi sjednicu, Redžo je preko noći postao predmetom ismijavanja.

''Uposlenik sam profesionalne vatrogasne jedinice u Zavidovićima već 18 godina, u ratu sam bio u Armiji BiH, ranjavan sam... Borio sam se za ovu državu i za ovaj grad, da ostanemo i opstanemo, da živimo ovdje. Nekome je trebalo 105 godina da shvati da smo i mi Romi jednakopravni građani ovog grada i općine. Do sada smo bili brojke, a ne ljudi...'', kaže Seferović.

Dodao je kako se odlučio kandidirati za Općinsko vijeće prvenstveno na nagovor svojih sugrađana.

''Imam veliku podršku građana Zavidovića i to je ono što mi je najvažnije. Moje komšije znaju tko sam i šta sam, znaju da sam branio ovaj grad i zbog njih sam i ušao u političke vode. Nisam ja sam sebe nametnuo kao predsjedavajućeg Općinskog vijeća, nego su me legalno izabrali. Smatram da mogu svojim autoritetom, u suradnji s načelnikom Hašimom Mujanovićem i ostalim vijećnicima, napraviti dobre stvari za razvoj ove općine'', kaže Seferović.

Dodao je kako su ljudi željni promjena, a da se te promjene ''ne mogu dogoditi kad imate jednog čovjeka koji 16 godina sjedi u Općinskom vijeću i nikad ništa pozitivno nije napravio za Zavidoviće''.

''Neću odustati, jer, ponavljam, znam da imam podršku građana. A poštujem sve, i one koji me vole, i one koji me ne vole. Teško se oduprijeti tim predrasudama društva: ako si Rom, to automatski znači da si nepismen, neobrazovan, neznalica... Ja sam završio tri škole, radio sam i u Ministarstvu sigurnosti BiH. Ne želim da šaljemo negativnu sliku iz ovog grada. Želim da ta slika bude pozitivna, da sva naša djeca budu zaposlena, da ne budu na ulici'', rekao je za Faktor  Seferović.

Kopirati
Drag cursor here to close