Proglasiti Drvar 'gradom antifašizma'

Vijesti / Flash | 26. 05. 2014. u 16:58 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje protjeranih građana općine Drvar 'Održiv povratak', u povodu obilježavanja 25. svibnja, dana Desanta na Drvar, čuvene bitke iz Drugog svjetskog rata, donijelo je deklaraciju o proglašenju Drvara "gradom antifašizma".

- Imajući u vidu velike povijesne događaje i ulogu građana Drvara u Prvom i Drugom svjetskom ratu, ali i posljednjem tragičnom sukobu u regiji u kojima je herojski narod Drvara podnio ogromne ljudske žrtve i velika materijalna razaranja, polazeći od neumitne činjenice da se u posljednje dva desetljeća sve agresivnije nasrće na tekovine narodno oslobodilačke borbe protiv fašizma, bezočno falsificiraju povijesni događaji, zatiru sjećanja gdje je Drvar grad heroj primjer, od Općinskog vijeća Drvar je zatraženo da u skladu sa svojim statutarnim ovlaštenjima i ovom deklaracijom donese odluku i proglasi Drvar - Gradom antifašizma - navodi se u deklaraciji.

Također se traži da se obnovi porušeni spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora u Drvaru, srušen 1996. godine od strane HVO-a i zatraži od nadležnih institucija u BIH da podrže deklaraciju i zatraže od UNESCO-a da se ovaj simbol otpora fašizmu na sve četiri strane svijeta uvrsti na listu svjetske baštine.

Kopirati
Drag cursor here to close