Istraživačka novinarska priča

Proglašene najuspješnije priče nagradnog natječaja "Niko gladan. Niko sam."

Najviše glasova i prvo mjesto osvojio je prilog novinarke TV kuće Nova BH Melise Hadžibegović.
Vijesti / Flash | 31. 12. 2022. u 09:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nagradni natječaj za najbolju istraživačku novinarsku priču o temi oslobađanja donacija hrane pred istekom roka trajanja od plaćanja PDV-a je okončan, a u mjesec dana trajanja na adresu Fondacije Mozaik stiglo je 10 prijava koje ispunjavaju uvjete Javnog poziva.

Četveročlana komisija sastavljena od urednika web portala Klix.ba i Buka magazin Semira Hambe i Elvira Padalovića, PR direktorice agencije Represent Communications BiH Adise Pobrić i koordinatorice Programa za filantropiju Fondacije Mozaik Aide Vežić glasanjem je odabrala tri pobjedničke priče.

Najviše glasova i prvo mjesto osvojio je prilog novinarke TV kuće Nova BH Melise Hadžibegović. Drugoplasirana priča bila je "Tko tebe kruhom, ti njega PDV-om" novinara Zorana Kolobare, objavljena na portalu Hercegovina.info. Treće mjesto osvojio je prilog novinara BN televizije Aleksandra Simića, emitiran u emisiji "Crno na bijelo". Pobjednički prilozi su osvojili novčane nagrade od 2.000, 1.000 i 500 KM.

Urednik Buka Magazina Elvir Padalović navodi da se pri glasanju vodio kvalitetnim pristupom temi, jasnoćom ispričane priče, ali i analitičnošću i konkretnošću. Posebno su mu se svidjele jasne poruke i individualne priče koje su ispričane ovim povodom kako bi uticale na donosioce odluka.

Semir Hambo, glavni i odgovorni urednik portala Klix.ba, istaknuo je da je oslobađanje donacija hrane od plaćanja PDV-a tema o kojoj je veoma važno pričati, ali je istovremeno i tužno.

"U svijetu koji bi trebao težiti što manjoj razlici u društvu, olako pristupamo temi hrane. I čak kada se globalno sve više govori o nužnost maksimalne iskoristivosti hrane, u BiH zakonska regulativa ne ide u susret tome, već naplaćuje porez na doniranu hranu", izjavio je Hambo i izrazio nadu da će mediji na ovaj način uspjeti osvijestiti nadležne koji prvi trebaju reagirati, kako bismo svi postali empatičniji i socijalno osjetljiviji.

Upravo na snagu medija u procesu širenja informacija o apsurdnosti oporezivanja donacija hrane pred istekom roka trajanja ukazala je Adisa Pobrić, PR direktorica Represent Communications BiH, partnerske agencije Projekta za odnose s medijima.

"Zemlja u kojoj je hrana sve skuplja, a gladnih sve više ne može sebi dozvoliti da ovako važne teme stoje na čekanju. Protekla godina bila je u znaku brojnih medijskih priča o ovoj temi, što je dalo posebnu snagu kampanji 'Niko gladan. Niko sam.' i sada su na potezu nadležni parlamentarci i parlamentarke, ali pod budnim okom medija i javnosti", poručila je Pobrić.

Kopirati
Drag cursor here to close