Zagađenje zraka

Proglašena epizoda "Upozorenje" u Sarajevu

Stanovištvu se savjetuje da boravak na otvorenom prostoru svede na minimum, a posebno osjetljivim kategorijama stanovništva-kroničnim bolesnicima, starijim osobama, djeci i trudnicama.
Vijesti / Flash | 23. 12. 2022. u 12:42 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usljed povećanog zagađenja zraka, kao i prognoziranih vremenskih prilika, Ministarstvo komunalnog gospodarstva, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je, na prijedlog Stručnog tijela, proglasilo epizodu ''Upozorenje'' za područje općina Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo, Ilidža, te Vogošća i Ilijaš. Na području općine Hadžići na snazi ostaje epizoda "Pripravnost", javlja Anadolija.

Na svim kantonalnim mjernim stanicama zabilježene su visoke prosječne dnevne vrijednosti zagađujućih PM10 čestica za prethodna 24 sata, a loš kvalitet zraka se bilježi i trenutno.

Tako su jučer na stanicama Ilijaš i Vogošća izmjerene vrijednosti za ovaj polutant prekoračile prag "Upozorenja" od 150 µg/m3, dok su na stanicama Vijećnica, Ilidža i Hadžići prekoračene granične vrijednosti od 50 µg/m3. I na Otoci su zabilježene izrazito visoke vrijednosti PM10.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas i u sljedeća tri dana se očekuje stabilno vrijeme bez većih padalina i slabim vjetrom promjenjivog smjera brzine 1-3 m/s, uz pojavu temperaturne inverzije, što može doprinijeti daljnjem nakupljanju zagađujućih materija.

Stanovištvu se savjetuje da boravak na otvorenom prostoru svede na minimum, a posebno osjetljivim kategorijama stanovništva-kroničnim bolesnicima, starijim osobama, djeci i trudnicama. Pri boravku na otvorenom prostoru, preporučuje se korištenje zaštitnih maski sa odgovarajućim filterima kako bi se ublažio štetni utjecaj zraka na zdravlje.

Epizoda "Upozorenje" podrazumijeva i zabranu održavanja organiziranih sportskih i kulturnih aktivnosti na otvorenom prostoru, u cilju smanjenja kretanja i izlaganja stanovništva štetnim materijama.

Ova epizoda podrazumijeva i primjenu mjere prema kojoj sva postojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 50kW, koja koriste čvrsta goriva i lož ulja, moraju smanjiti temperaturu za minimalno tri stepena. Također se nalaže smanjenje broja radnih sati tehnoloških postrojenja sa Liste pogona i postrojenja kojima namjena nije proizvodnja toplotne energiju za grijanje, za minimalno 20%. Tijekom epizode "Upozorenje", zabranjeno je izvođenje grubih građevinskih radova na otvorenom prostoru.

Zabranjen je i promet za teretna motorna vozila čija je najveća dozvoljena masa preko 3,5 tone na glavnom gradskom longitudinalnom pravcu, na potezu od Baščaršije do Nedžarića.

U zoni A (Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo) na snazi je zabrana kretanja automobila čiji dizel motori imaju normu EURO2 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa i asistenciju organa MUP-a, kao i zabrana kretanja teretnih vozila čiji motori imaju normu EURO2 i manju u skladu sa članom 95. Zakona o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo.

Sve mjere iz epizode "Upozorenje" su dostupne na LINKU.

Podsjećaju, uz ove mjere, na cijelom području Kantona Sarajevo su i dalje na snazi mjere iz epizode "Pripravnost".

Kopirati
Drag cursor here to close