S nedjelje

Proglašena epidemija zaraznog trovanja hranom na području Kantona Sarajevo

Vijesti / Flash | 27. 04. 2015. u 14:37 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica zdravstva KS Emira Tanović - Mikulec proglasila je danas epidemiju zaraznog trovanja hranom na području Kantona Sarajevo, u skladu s članom 6. stav 2. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

U priopćenju za javnost Press služba KS navodi da je ta odluka donesena nakon što je u resorno ministarstvo stigla prethodna suglasnost Federalnog ministarstva zdravstva te pribavljeno stručno mišljenje Zavoda za javno zdravstvo KS.

"Proglašenje stupa na snagu danom donošenja, dok će ministrica zdravstva Kantona Sarajevo prestanak epidemije proglasiti u skladu s članom 7. navedenog zakona kao i na osnovu epidemiološke situacije", navodi se.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva ranije su Feni kazali da su, nakon što su dobili mišljenje Federalnog zavoda za javno zdravstvo izdali suglasnost Ministarstvu zdravstva KS da može proglasiti epidemiju zaraznog trovanja hranom na području Kantona Sarajevo.

Suglasnost za proglašenje epidemije zatražena je nakon što su djeca iz nekoliko vrtića "JU Djeca Sarajeva" posljednjih nekoliko dana zatražila medicinsku pomoć zbog sumnje na trovanja hranom u vrtićima.

Prema posljednjim podacima na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo pregledano je 193 djece sa simptomima trovanja hranom, od čega ih je 51 hospitalizirano.

Iz KCUS-a kažu da je zdravstveno stanje hospitalizirane djece stabilno i pod adekvatnom su terapijom.

U istragu o ovom slučaju uključilo se i Tužiteljstvo KS.

Kopirati
Drag cursor here to close