Dan RS

Pročitajte Odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti Dana RS

Vijesti / Flash | 15. 01. 2016. u 10:40 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavni sud Bosne i Hercegovine javno je objavio odluku o neustavnosti 9. siječnja koji se obilježava kao Dan Republike Srpske u ovom bh. entitetu.

Kako je, između ostalog, navedeno u odluci, Ustavni sud smatra da izbor 9. siječnja kao datum obilježavanja praznika Dan Republike nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja koje može doprinijeti jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednostima koje imaju poseban značaj u multietničkom društvu koje se zasniva na uvažavanju i poštivanju različitosti kao osnovnih vrijednosti modernog demokratskog društva.

"Nesporno je da je izbor 9. siječnja za obilježavanje Dana Republike u osporenom članu 3.b) Zakona o praznicima inspiriran 9. siječnja 1992. godine kada je održana Skupština srpskog naroda u BiH, bez sudjelovanja pripadnika bošnjačkog i hrvatskog naroda i Ostalih i donesena Deklaracija, kao izraz političke volje samo jednog, srpskog naroda", navodi Ustavni sud BiH.

U Mišljenju Venecijanske komisije ukazano je na to da izbor 9. siječnja za obilježavanje Dana Republike kao praznika entiteta može biti problematičan, između ostalog, zbog činjenice da Deklaracija predstavlja jednostrani čin koji nisu podržali ostali, nesrpski narodi koji žive u Republici Srpskoj.

Pročitajte kompletnu odluku Ustavnog suda o neustavnosti Dana RS.

Kopirati
Drag cursor here to close