Bit će izbori u Mostaru?

Probosanske stranke, SDP i DF na tragu rješenja za Mostar?

Vijesti / Flash | 18. 04. 2016. u 14:58 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji su u parlamentarnu proceduru uputili zastupnici SDP-a i DF-a predviđa da Mostar bude jedna gradska zajednica koja bi samo za održavanje izbora bila organizirana u sedam izbornih jedinica, istaknuto je danas na pres-konferenciji u Sarajevu.

Predsjednik kluba zastupnika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirsad Mešić pojasnio je da bi jednu izbornu jedinicu predstavljala središnja gradska zona, a ostale one koje su postojale kada je Mostar funkcionirao u šest zasebnih općina.

Mostar bez podjela

Dodao je da bi Općinsko vijeće Mostara brojalo 35 vijećnika, pri čemu nijedan narod ne može imati više od 15 vijećnika, dok konstitutivni narodi moraju imati najmanje četiri, a "ostali" najmanje jednog vijećnika.

Mešić je naglasio da bi jedna stranka u OV mogla imati najviše 15 vijećnika, bez obzira na izborne rezultate, a ostatak OV bi se popunjavao po redoslijedu koji je utvrđen brojem glasova.

Precizirao je da bi se iz središnje gradske izborne jedinice birao jedan vijećnik, iz gradskih područja Mostar-Jug, Mostar-Jugoistok i Mostar-Sjever po tri, iz gradskih područja Mostar-Stari Grad i Mostar-Zapad po sedam, a iz gradskog područja Mostar-Jugozapad biralo bi se 11 vijećnika.

Mešić je kazao da bi takvim izborom OV bilo omogućeno funkcioniranje Mostara kao jednog grada bez ikakvih podjela, a za izbor gradonačelnika bi postojala jedinstvena lista pri čemu bi gradonačelnik bio onaj koji ima najviše glasova, a slijedeća dva kandidata s najvećim brojem glasova bi bili dogradonačelnici, uz uvjet da gradonačelnik i dogradonačelnici ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda ili iz reda "ostalih".

Multietnička suradnja

Pozvao je sve zastupniek Zastupničkog doma PSBiH da bez politikanstva usvoje ovaj zakon, te naveo da je on ustvari prijedlog nevladine organizacije Centar za mir i multietničku suradnju iz Mostara, koji su SDP i DF prilagodili potrebama zakonske regulative.

Mešić je rekao da je ovo pokušaj da izbori u Mostaru konačno budu održani i da bude provedena odluka Ustavnog suda FBiH o ukidanju diskriminacije u Mostaru, kao i da je ovaj prijedlog za sada jedini koji je upućen u parlamentarnu proceduru.

Kazao je da će izbori biti raspisani 4. svibnja i da nakon toga ne može biti izmjena zakona, što bi značilo da izbori u Mostaru ponovo neće biti održani, a kome bi to odgovaralo zajedno ćemo biti svjedoci.

Probosanske stranke na tragu rješenja za Mostar

''Probosanske stranke u Mostaru su na tragu rješenja za Grad Mostar i u dobroj mjeri su usuglasile svoje stavove'', kazao je danas u Mostaru predsjednik mostarskog Gradskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Salem Marić, te dodao kako se nada da će u narednom razdoblju do donošenja odluke o izborima naći najbolje rješenje za građane Mostara.

''Sve prijedloge smo dobro razmotrili i na tragu smo zajedničkog rješenja koji bi mogao ići ispred probosanskih stranaka u narednom razdoblju'', istaknuo je Marić nakon zajedničkog sastanka u Mostaru.

Dotakli su se, kako je kazao, i izbora gradonačelnika i dogradonačelnika, ustvrdivši kako su sve opcije otvorene, ali da su najbliži varijanti direktnog izbora gradonačelnika i dva dogradonačelnika iz reda tri konstitutivna naroda.

Kazao je kako su današnjem sastanku nazočili predstavnici Saveza za bolju budućnost, Stranke za BiH, Bosanskohecregovačke partiotske stranka (BPS), Prve mostarske partije i Stranke demokratske akcije, navodeći kako mu je žao što nisu bili prisutni predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP), Demokratske fronte (DF) i Naše stranke.

Također je istaknuo kako se nada da će prijedlog, koji bi mogao uslijediti poslije današnjeg sastanka, podržati i SDP i DF.

Nadomak dogovora

Šefkija Džiho iz Stranke za BiH kazao je kako je sastanak bio konstruktivan, da se razgovaralo otvoreno te kako smatra da su nadomak dogovora.

Njegov je utisak, kako kaže, da će i te male razlike biti eliminirane do narednog sastanka te da će doći do jedinstvenog stava koji će biti stav svih stranaka koje su bile prisutne, a i onih koji nisu bili prisutni.

Govoreći o temeljnim principima tog dogovora, istaknuo je kako su to minimalne izmjene prilagođene presudi Ustavnog suda kojima je praktično dodana jedna nova stvar- direktni izbor gradonačelnika i dva dogradonačelnika.

''Razgovarali smo o tome kako doći do izbora, kako da prođe Izborni zakon, kako da se usvoji taj dio koji se odnosi na Mostar'', poručio je dodavši kako će to biti praktično dopune prijedloga SDP-a i DF-a koji je već u parlamentarnoj proceduri.
sol, moe

Kopirati
Drag cursor here to close