Poplave

Nabujala Sava: Izvanredne mjere u BiH i Hrvatskoj

Shodno prognoziranim hidrometeorološkim prilikama na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, očekuje se dodatno povećanje vodostaja na ovom dijelu toka rijeke.
Vijesti / Flash | 18. 03. 2018. u 22:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na poplavnim područjima Odžačka i Srednja Posavina donesena su rješenja o proglašenju početka izvanredne obrane od poplava.

Naime, u skladu s odredbama Federalnog operativnog plana obrane od poplava, glavni rukovoditelj obrane od poplava na vodnom području rijeke Save u FBiH, direktor "Agencije za vodno područje rijeke Save" Sarajevo, donio je Rješenje o proglašenju početka izvanredne obrane od poplava na poplavnom području Odžačka Posavina, priopćeno je u nedjelju navečer iz te agencije.

Također, na vodomjernoj stanici Slavonski Šamac dostignut je nivo pri kojem se proglašavaju mjere redovne obrane od poplava, tako da je glavni rukovoditelj obrane od poplava na vodnom području rijeke Save u FBiH donio Rješenje o proglašenju početka redovne obrane od poplava na poplavnom području Srednja Posavina.

Zbog obilnih kiša u protekla 24 sata i povećanog vodostaja Save, i u općini Srbac na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava.

Najteža situacija u ovom trenutku je u Kobašu gdje je voda ušla u dvije kuće, dok je 20 domaćinstava potencijalno ugroženo i postoji opasnost da voda prodre u njihove domove, podaci su lokalnih vlasti.

Na terenu su predstavnici općinske uprave i Civilne zaštite koji donose vreće s pijeskom, čizme i nalaze se na usluzi stanovništvu za sve njihove potrebe i zahtjeve. U nekoliko domaćinstava vrši se podizanje namještaja na više katove, iseljavanje stoke iz pomoćnih objekata i premještanje hrane za stoku. I dalje se pod vodom nalazi više od tisuću hektara oranica na potezu od Selo Srpca do Korova.

 Voda je stigla i do nasipa u Srpcu gdje pumpe u crpnoj stanici izbacuju višak vode a nasip se dodatno učvršćuje vrećama s pijeskom na mjestu gdje je došlo do prodora vode preko prelivnog ventila i za sada nema opasnosti od poplava većih razmjera.

Stigle su i teški građevinski strojevi koji na ovom lokalitetu nasipaju kamenom pristupni put, nakon čega će se pristupiti sanaciji nastalih oštećenja.

Po podacima lokale vlasti stanje u odnosu na prethodne dane nepromijenjeno je u Bajincima i Gaju, gdje su naplavljena tri domaćinstva. Pod vodom je i mjesno groblje u Bajincima, a voda je okružila i pravoslavni hram u ovom selu.

Vodostaj Save u Srpcu prešao je kotu izvanredne obrane od poplava za 11 cm i u 18 sati iznosio je 951 cm, a u posljednja 24 sata raste u prosjeku od dva do tri centimetra po satu.

''Izvanredne mjere obrane od poplava na snazi su i na području Jasenovca. Vodostaj Save i dalje raste, a zbog kiše prijeti opasnost od izlijevanja. Vrhunac vodenog vala očekuje se u utorak'', prenosi HRT.

Po četvrti put održana je izvanredna sjednica Stožera za zaštitu i spašavanje sisačko-moslavačke županije i sada je sigurno da je pitanje vremena kada će vodostaj rijeke Save oboriti povijesni rekord iz 1970. i dosegnuti 907 centimetra.