Lokalni izbori

Problemi u Doboju: Po noći ubacivani listići, DNS se povukao s izbora

Zbog uočenih izbornih nepravilnosti DNS se povuče iz izbornog procesa u Doboju.
Vijesti / Flash | 15. 11. 2020. u 16:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tenzije oko stranačkih promatrača zakomplicirale su izborni dan u Doboju, nakon kojeg će pojedine stranke zatražiti poništavanje izbora ovom gradu i ponavljanje glasovanja.

Nakon što su se desetine promatrača povukli s biračkih mjesta, i svoje akreditacije bacili ispred Gradske uprave u kojoj je smještena Gradsko izborno povjerenstvo Doboj iz PDP-a i SDS-a su najavili da će tražiti da SIP poništi izbore u Doboju, a ponavljanje izbora osim ove dvije stranke na većem broju mjesta će zahtijevati i SP.

S druge strane, gradski odbor DNS-a Doboj donio je odluku da se zbog uočenih izbornih nepravilnosti povuče iz izbornog procesa.

Predsjednik ovog odbora Slavko Gligorić je rekao da će biti pokrenut kazneni postupak protiv predsjednika Gradskog izbornog povjerenstva i pojedinih predsjednika biračkih mjesta, a od nadležnih institucija tražit će da izbori u Doboju budu ponovljeni.

On je naveo da, bez obzira na ispunjenost svih zakonskih procedura, promatračima ove stranke nije dozvoljeno da prisustvuju biračkim mjestima.

Gligorić je mišljenja da je politička kultura sprovođenja izbornog procesa u Doboju neprihvatljivo niska.

"Promatračima PDP-a zabranjeno je da vrše svoju funkciju na ukupno 68 biračkih mjesta čime je izborni proces nepopravljivo kontaminiran jer je priprema biračkog mjesta i glasačkih listića obavljena bez nadzora opozicionih promatrača", izjavio je Igor Crnadak, šef Glavnog izbornog stožera PDP-a.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a je poručio da će "zbog činjenice da kriminal i mafija u Doboju kontroliraju izborni proces tražiti da se izbori u ovom gradu održe pod potpunim monitoringom".

Tenzije oko promatračima započele su mnogo prije nego što je otvoreno 106 redovnih biračkih mjesta u Doboju jer prema tvrdnjama političkih subjekata, mnogima od njih nije omogućen ulazak na glasačka mjesta.

"Sumnjamo da su tijekom noći ubacivani listići na tim biračkim mjestima. Imamo opravdanu sumnju u krađu izbora na dobrom dijelu biračkih mjesta. Smatramo da je to sve u režiji predsjednika Gradskog izbornog povjerenstva. Mi smo svoje promatrače kojima nije bio dozvoljen ulazak prije 7 sati, dakle koji nisu bili u prilici da vide da je prazna kutija, da su svi listići na broju povukli s biračkih mjesta, i nećemo ih vraćati nazad da ne dajemo legitimitet izbornom procesu", izjavio je Srđan Todorović, kandidat socijalista za gradonačelnika Doboja.

"Naši promatrači nisu prisustvovali brojanju listića, nisu prisustvovali sabiranju i ujednačenju listića s biračkim spiskovima. Nisu gledali kako je kutija zapečaćena, nalaze li se u njoj ž ili ne nekakvi zaokruženi listići", kazao je Cvijan Filipović, SDS-ov kandidat za gradonačelnika Doboja.

Nenad Paleksić, predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Doboj poručio je da nije točno da promatrači nisu mogli ući, mogli su kaže ući na biračka mjesta ali po redoslijedu kako su stizali.

"Međutim, problem je što je došlo od 30 do 50 promatrača na svako biračko mjesto, i blokirali su rad biračkih odbora. Nisu mogli predsjednici raditi, nisu mogli pripremiti biračko mjesto od 6 do 7 sati, nisu mogli prebrojati glasačke listiće, nisu mogli ništa uraditi... Ima instrukcija koja kaže rastojanje, odstojanje 1,5 metar. To se sada sve prešutio, sve to oni znaju. Uz pomoć policije na nekim biračkim mjestima uspostavljen je red i glasovanje je počelo. Onda kada su vidjeli povukli su svoje promatrače, ljude koji su bili na biračkim mjestima su zvali da izađu", kazao je Paleksić, prenose Nezavisne.

On je dodao da su posmatrači i članovi biračkih odbora Narodnog pokreta "Banjaluka te zove" napustili sva biračka mjesta, dok članovi biračkih odbora iz SP-a, DNS-a, PDP-a su i dalje na svojim mjestima.

Kopirati
Drag cursor here to close