Nisam naivan

Problem korupcije u BiH neće biti riješen uskoro

Vijesti / Flash | 11. 11. 2015. u 08:16 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Godinama smo imali neku vrstu zastoja, a od kraja prošle godine postojala je inicijativa Njemačke i Velike Britanije, inicijativa koju smo i mi preuzeli, a mislim i da je bila važna i nova dinamika unutar zemlje. To nam je pomoglo, kao i činjenica da sada imamo SAA. Cijela ta pozitivna klima bila je iznimno korisna u otvaranju puta BiH prema Europi'', izjavio je u intervjuu za "Dnevni avaz" europski povjerenik za pregovore i proširenje Johannes Hahn, nakon objavljivanja Izvještaja o napretku BiH.

''Zaista, ono što se dogodilo je da sada imamo veoma pozitivnu, optimističnu atmosferu. Nešto na čemu možemo da gradimo dalje, podrška političarima da konačno daju rezultate. Imamo Reformsku agendu, sporazume, rokove i sada je vrijeme da se radi. Vrijeme je za ozbiljnost, da se učini što je dogovoreno i obećano'', kazao je Hahn.

Kada je riječ o korupciji, taj fenomen, nažalost, vidi se i u ostalim državama zapadnog Balkana.

''Pošteno govoreći, i širom Europe. Ali intenzitet korupcije kakav je prisutan na Balkanu, posebno u BiH, zaista traži snažniju borbu. I to je jedan od ključnih kriterija. Nisam naivan, ne očekujem da će uskoro to biti riješeno, ali napredak u borbi protiv korupcije neophodan'', naveo je povjerenik.

Komentirajući najavljeni referendum u RS-u, Hahn misli da je Strukturalni dijalog pravo mjesto za rješavanje svih zabrinutosti RS.

''Bio sam na jednom od tih susreta, ovdje u Bruxellesu, i donijeti su tada određeni zaključci. Bilo je još sastanaka u vezi s tom temom i zaista pozivam sve političare da iskoriste ovakvu platformu da o ovom pitanju razgovaraju i da ga tu rješavaju'', kazao je povjerenik Hahn.

Kopirati
Drag cursor here to close