sastanak

Probija se rok: DF, SDA i HDZ BiH u Mostaru tražili dogovor

Vijesti / Flash | 10. 12. 2014. u 12:22 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijski odbori Demokratske fronte, SDA i HDZ-a BiH danas su u Mostaru dogovorili principe koalicijskog djelovanja i ciljevima.

Predsjednik HDZ BiH Hercegovačko-neretvanske županije Rafael Gagro potvrdio je za Bljesak.info kako je sastanak održan te kako je zakazan novi.

''Riječ je o prvom sastanku ovih izaslanstava i razgovarali smo o koalicijskom djelovanju u razdoblju 2014-2018. Dogovorili smo da principe djelovanja stavimo na papir i da ih usuglasimo'', rekao je Gagro za Bljesak.info i dodao kako je uvjeren da će se dogovor postići.

Kaže kako će sljedeći sastanak izaslanstava biti u petak te da će županijska Skupština zasjedati u ponedjeljak.

Iz Demokratske fronte, koja je bila domaćin sastanka, rečeno je kako nikakav konkretan dogovor nije postignut te da će stranke za stol sjesti opet u petak.

Iz SDA je rečeno kako je bilo nekih primjedbi na ono što je predložila DF, li i da su uvjereni da će sporazum biti potpisan u petak.

Predsjednik Županijskog odbora SDA Salko Sokolović je optimistično rekao kako mu se trenutno ''čini da ćemo biti koalicijski partneri''.

Podsjećamo, DF je ranije objavio kako na terenu ipak ima nekih neriješenih pitanja i velikih zahtjeva.

Tako je Sifet Podžić, glavni tajnik DF-a, potvrdio da ima prevelikih zahtjeva s obje strane u pregovorima SDA i DF-a te da su čelnici SDA i DF-a Bakir Izetbegović i Željko Komšić održali sastanak na kojem je bilo govora o konstituiranju županijskih skupština.

''Dali smo smjernice na terenu što se treba raditi da bi se vlast u skupštinama što prije formirala'', rekao je Podžić.

S druge strane, Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, rekao je kako formiranje vlasti na županijskim razinama ovisi isključivo od SDA i DF-a, jer se čeka na njihov dogovor.

''Izetbegović mi je obećao da će s Komšićem sve riješiti do srijede. Oni su nama bitni za Mostar i središnju Bosnu, tako da čekamo dogovor ove dvije stranke, točnije problem njihove raspodjele odnosa i dužnosti. Od njih sve zavisi. Izetbegović je uzeo na sebe da će sve dogovoriti. Ostavili smo da posljednji rok budu srijeda ili četvrtak'', rekao je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close