Grad vrijednosti

Prlić: Mostar više ne smije biti grad srušenih mostova, već grad koji ujedinjuje

Vijesti / Flash | 09. 11. 2016. u 19:18 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lana Prlić, potpredsjednica Socijaldemokratske partije BiH, smatra, da, dok svijet bruji o rezultatima izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, mnogi naši građani zaboravljaju što se to dogodilo na današnji dan prije točno 23 godine.

"Danas je 9. studeni – na ovaj dan prije 23 godine je srušen Stari most. Nije pao, već je srušen. Svi mi znamo tko ga je srušio, kada i kako, a znaju to i oni koji ih dočekuju i veličaju, a u isto vrijeme sjede u institucijama naše države. Prije 23 godine na ovaj dan je srušen Stari, prije 27 godina na ovaj dan je srušen Berlinski zid iz potpuno dva različita motiva. Stari je srušen da razjedini, a Berlinski zid da ujedini.

Starije generacije kažu da će uvijek pamtiti dva datuma – smrt Josipa Broza Tita i dan rušenja Starog mosta. Ja se ne sjećam ni jednog ni drugog. Kad je srušen Stari bila sam stara osam mjeseci, ali znam i živim posljedice kidanja dvije obale, kidanja jedinstva, eru nacionalizma, "ove i one strane", uništavanja vrijednosti antifašizma i veličanja fašizma.

Svjedočim uništenim djetinjstvima i zatrovanoj mladosti koja uništava naš grad, koja ne zna gdje se nalazi Stari, a pola svijeta se slilo u Mostar da vidi taj simbol grada i ljepote. Ironija i ništa više. Ne sjećam se rata, ali živim posljedice, pogrešan sistem vrijednosti.

Svaki Mostarac se sjeća ovog dana, ma gdje se on nalazio. Ali, na kraju dana se moramo sjetiti da čega se pametan stidi, budala se ponosi.

Stari je izronio 23. lipnja 2004. godine i opet stao ponosno i mirno da mu se divimo i da ga veličamo. Stao je između dvije obale da nas ponovno ujedini, samo se nadam da nije kasno.

Moje generacije i nove generacije trebaju da pokažu i žive pravi Mostar, i pravu Bosnu i Hercegovinu i čuvaju je kao zjenicu oka svoga. I na kraju, moja želja je da nećemo više graditi srušene mostove, već grad dostojanstvenih vrijednosti i ljepota kakav treba da bude za sve njegove građane i posjetitelje“, zaključila je Prlić.

Kopirati
Drag cursor here to close