Pregled tjedna iza nas

Priznanje Ganiću, bijeg Radončiću i prosipanje novog premijera

Vijesti / Flash | 15. 02. 2015. u 08:39 Nađa DIKLIĆ*

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ponedjeljak

Pobjeda Syrize na izborima u Grčkoj, označila je jačanje ljevice u Europskoj uniji. Vanjski dugovi Grčke, do kojih je dovela prevelika javna potrošnja i bahaćenje s 13. i 14. plaćom, mjesec dana godišnjeg odbora za uposlenike javnog sektora, nekada, sada je omča oko vrata Grčkoj Vladi koja se zadužila kod MMF-a i Svjetske banke milijarde eura. E, sada je došlo vrijeme naplate. Prošla vlada koja je uvela mjere rigorozne štednje, koju je vodila Nova demokracija, sada je pala u zaborav.

Konstatiram da budući predsjedavajući Vijeća ministara BiH ima problema s izražavanjem, metaforom, deskripcijom i svim ostalim mogućim stilskim figurama.

Aleksis Cipras, mladi predsjednik Syrize sada traži 11 milijardi eura odštete za Njemačku okupaciju Grčke za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Čitam vijesti i ovo me podsjetilo kako mi je deda bio u navodnom logoru u Njemačkoj. Pa se prisjetih obiteljskih priča kada se još u doba SFRJ pričalo o ratnoj odšteti.

- Eto, mogli bismo i mi tražiti za dedu, bio je tamo do 1948. godine.

- Da, ali on nije bio u logoru, već se oženio Njemicom kod koje je radio kao pomoćni radnik, jedva ga vratilo.

- Priča se da imamo i rodicu tamo. Valjda je i dijete napravio. Curicu Ginu.

- Kako ćemo od roda tražiti odštetu?, zaključi netko i odustadosmo.

Ime Gina je zabranjeno spomenuti.

Što u biti radi grčki premijer? Izvlači Grčku, prijetnjom Njemačkoj, koja je više za šale, nego ozbilje. Jer, zna se kod koga su ključevi europske kasice prasice.

Ipak, jedno je jasno. Ucjena da bi Grčka mogla izaći uz EU, neće dovesti do raspada EU, ali će ozbiljno uzdrmati njezine temelje, monetarni sustav na kojem počiva i obligacijsko pravo, s obzirom na to da EU još nema Ustav. Krene li još netko Ciprasovim putom, EU bi zbilja mogla biti u velikoj nevolji.

Utorak

Ivo Josipović, odlazeći predsjednik Republike Hrvatske, koji je posljednih godina obnašao dužnost i davao izjave, oprezno kao da hoda "po jajima", napravio je gaf. Odlikovao je Ejupa Ganića, bivšeg ratnog člana Predsjedništva BiH. Za izuzetne zasluge.

Koje to zasluge ima Ejup Ganić? Ako sam dobro pazila na časovima, Ganić je u Predsjedništvo BiH ušao kao Rom, a izašao kao Bošnjak. No, nije sporna samo promjena nacionalnog identiteta. Sporno je sve šta je taj čovjek u svom radu do sada napravio. Prvo je kružila priča da ne pristaje na intervjue stranih medijskih kuća koje nisu iz BiH, bez dvije i pol tisuće dolara...

Onda je po potjernici Srbije uhićen zbog zločina u Dobrovoljačkoj, u Sarajevu.

Onda se našla Sanela Dženkins (bivša žena nekog engleskog bankara, sada vlasnica televizije i džetseterka) da plati kauciju da Ganić izađe na slobodu.

I dok je Ganić "trunuo u pritvoru" u Londonu, kako su to opisivali pojedini mediji, njegova kćerka Emina, je pravila privatne modne revije u njihovoj vili u Sarajevu, sa sinom još jednog bh. političara i nikad uspjelim pjevačem: Fuadom Backovićem - Deenom.

Bosansko- hercegovački džet set, jadan li je on. Djeca nadobudnih političara, koji ništa nisu uradili nego osigurali potomke do osmog koljena. Mulj, blato, najniže vrste.

No, i Ganić koji se hvali silnim doktoratima, pa i posjeduje privatno sveučilište, za N1 je izjavio rečenicu koju jedino nije smio. Da Srbija nije legalni nasljednik SFRJ. Vučić je na ovo samo udario lajk i smajli!

Srijeda

Službeno potvrđeno: Denis Zvizdić iz SDA novi mandatar za sastav Vijeća ministara BiH.

Ne, nemam na ovo ništa reći, citirat ću samog Zvizdića:

''Za rješavanje problema neće biti dovoljno samo reći ja sam sve učinio nego će biti potrebno učiniti sve da se BiH izvuče iz empatije'', rekao je Zvizdić, diplomirani inžinjer arhitekture, bivši premijer Sarajevskog kantona za novinsku agenciju Patria.

Konstatiram da budući predsjedavajući Vijeća ministara BiH ima problema s izražavanjem, metaforom, deskripcijom i svim ostalim mogućim stilskim figurama.

Denise, nije empatija, već APATIJA.

Neka nam je Bog svima u pomoći s novim premijerom. Amen.

Četvrtak

Vijest koja je ne potresla BiH, već regiju, sva sela, koja se proširila "od kuće do kuće" brže nego da je požar: Sehada Kolenović prešla u SBB!

Tajnica pokojnog predsjednika SDA i bivšeg člana Predsjedništva BiH, Alije Izetbegovića, tajnica također pokojnog predsjednika SDA Sulejmana Tihića, žena koja je zauzela u "najjačoj stranci u Bošnjaka" sva moguća mjesta i organe, prešla je na "mrsku neprijateljsku stranu" kod Fahrudina Radončića.

Kolenovićka je pokazala da je sposobna. A, prateći političku situaciju u BiH i SDA, vjerujem da mnogo zna. Senada, sehara tajni, u Radončićevim rukama.

Od transfera godine, kako je već prozvan (isto da je Cristiano Ronaldo prešao u Dinamo na Mamićevu radost) natjerat će mnogo visokopozicioniranih dužnosnika SDA da se uhvate za glavu. A, Radončić samo treba naći kakvu zaštitu, s obzirom da Sehadu prate svi "rahmetli" šefovi.

Petak

Agencija Galup provela je obimno istraživanje u BiH pitavši građane o očekivanjima u 2015. godini, ekonomiji, ali i osjećaju li se sretnima i bi li se ponovo borili za Bosnu i Hercegovinu u slučaju da izbije rat.

Nadu da će 2015. biti godina ekonomskog prosperiteta ima samo 16 posto građana, a ekonomske poteškoće očekuje 48 posto Bosanaca i Hercegovaca.

Ipak 60 posto nas je sretno, a isto toliko bi ponovo išlo u rat.

Uzdravlje.

Subota

Na odvjetnika Faruka Balijagića, ponovno pokušan atentat. To definitivno više nije vijest. Na njega je do sada pokušano toliko atentata, da je prestigao i bijeljinskog odvjetnika Duška Tomića!

No, zanimljivo je ono šta je Balijagić izjavio.

''Bio sam neoprezan, više puta sam razgovarao telefonom s Fahrudinom Radončićem... Da, upravo radim na kazneno prijavi protiv jednog zastupnika u Parlamentu BiH...''

Šta su to Radončić i Balijagić "pričali" i čija će se stražnjica naći na usijanom rešou, saznat ćemo za nekoliko dana... Do tada ćemo se ipak morati strpiti.

*urednica portala Politički Merdijan

Kopirati
Drag cursor here to close