Izvanredni izbori

Priština i Beograd: Uzajamne optužbe za nove incidente na sjeveru Kosova

Nove incidente kosovski premijer naziva "napadima" koje su "pojačale zločinačke bande na sjeveru Kosova", dok Beograd uzvraća sličnom retorikom.
Vijesti / Flash | 07. 12. 2022. u 13:14 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kosovski premijer Albin Kurti najavio je u srijedu pojačano prisustvo Kosovske policije (KP) na sjeveru Kosova uoči tamošnjih lokalnih izbora u četiri općine, nakon incidenata u dvije općine dominantno naseljene Srbima, za koje se Beograd i Priština uzajamno optužuju, prenosi Hina.

Istodobno predstavnici srbijanske vlasti ocjenjuju da je atmosfera na Kosovu iznimno zapaljiva.

Najmanje dva incidenta dogodila su se u utorak u Zubinom Potoku i sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, pri pokušaju članova općinskih izbornih povjerenstava (OIK) da, uoči izbora za gradonačelnike četiri većinske srpske općine, u pratnji Kosovske policije uđu u prostorije OIK-a na sjeveru, a lokalni Srbi spriječili su ih da to učine.

Izvanredni izbori u četiri općine na sjeveru zakazani su za 18. i 25. prosinca nakon masovnog izlaska Srba iz kosovskih institucija, uključujući i ostavke gradonačelnika četiri općine na sjeveru. Kosovski Srbi, uz potporu službenog Beograda, zahtijevaju da Priština dosljedno primijeni Briselski sporazum iz 2013. kojim se, uz pokroviteljstvo EU-a, obvezala na formiranje Zajednice srpskih općina.

Incident u Zubinom Potoku završio je mirno, uz intervenciju policije, dok su u Mitrovici, prema službenim izvorima, na prostorije OIK-a bačene dvije eksplozivne naprave od kojih je jedna eksplodirala. Druga je u kontroliranoj eksploziji uklonjena. Lokalni mediji tvrde da su viđeni i "pojedinci s maskama".

Nove incidente kosovski premijer naziva "napadima" koje su "pojačale zločinačke bande na sjeveru Kosova", dok Beograd uzvraća sličnom retorikom.

Kurti je zbog svega najavio veće prisustvo policajaca optužujući srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da stoji iza tih akcija.

Kopirati
Drag cursor here to close