Sadiq Khan

Prisegnuo prvi musliman u povijesti koji se našao na mjestu gradonačelnika Londona

Vijesti / Flash | 07. 05. 2016. u 19:17 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sadiq Khan, novoizabrani gradonačelnik Londona uputio je poruku svim stanovnicima tog grada da će biti lider građana svih vjeroispovijesti.

Khan, kandidat laburističke stranke postao je prvi musliman u povijesti koji se našao na mjestu gradonačelnika Londona. Khan, kandidat islamske vjeroispovijesti i potomak Pakistanaca, tako je naslijedio Borisa Johnsona, koji je bio prvi čovjek Londona od 2008. godine.

Novi londonski gradonačelnik danas je proslavio svoju pobjedu na svečanoj ceremoniji.

U svom prvom obraćanju kao gradonačelnik, Khan je rekao da će biti pristupačan za sve ljude koji žive u Londonu, njih 8,2 milijuna, uključujući i više od milijun muslimana. 

"Odlučan sam da povedem najtransparentniju i najpristupačniju administraciju koji je London ikada vidio te da zastupam bilo koju zajednicu u našem gradu, svaki dio našeg grada, kao gradonačelnik svih stanovnika Londona. Zato želim da čin potpisivanja upriličim ovdje, u srcu našeg grada, rekao je Khan obraćajući se u velikoj Katedrali Southwark gdje je dočekan uz ovacije.

Khan je izjavio kako njegova pobjeda pokazuje svijetu tolerantnost i otvorenost koju Velika Britanija posjeduje. 

Na ceremoniji polaganja prisege Khan je rekao kako je "istinski dirnut", a polažući prisegu kao novoizabrani gradonačelnik Londona, uz aplauze i ovacije rekao je: "Moje ime je Sadiq Khan. Ja sam gradonačelnik Londona".

Khan je u utrci za gradonačelnika britanske prijestolnice pobijedio konzervativca Zaca Goldsmitha.

Kopirati
Drag cursor here to close