MVP

Pripremljeno oko 70 posto odgovora na Upitnik

Vijesti / Flash | 27. 01. 2017. u 07:35 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priprema odgovora na pitanja iz Upitnika Europske komisije koja su u nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine odvija se predviđenom dinamikom, a do sada je pripremljeno oko 70 posto odgovora te je istaknuto da nijedno pitanje ne predstavlja poseban izazov.

Odgovaranje na Upitnik jedan je od koraka u pristupanju države punopravnom članstvu u Europskoj uniji, a kako je rečeno u ovom ministarstvu predviđeno je da se pripreme odgovori ili da doprinos za odgovore za nekoliko poglavlja.

Tako će Ministarstvo vanjskih poslova sudjelovati u odgovaranju na određena pitanja iz oblasti regionalne suradnje i međunarodnih obaveza, iz oblasti pristupa tržištu rada, u dijelu koji se odnosi na konzularna pitanja te u okviru oblasti o kretanju kapitala i plaćanja, u dijelu koji se odnosi na međunarodnopravna pitanja.

Dio pitanja predviđeno je za ovo ministarstvo i iz poglavlja 23. (Pravosuđe i osnovna ljudska prava), u okviru Građanskih prava EU - prava na slobodno kretanje i boravak, te diplomatska i konzularna zaštita.

Vizna politika

Ministarstvo je zaduženo i za oblast koja se u okviru poglavlja 24. tiče migracija, vizne politike, zaštite eura od krivotvorenja te u okviru strateških inicijativa da bi se pomoglo stvaranje europskog istraživačkog prostora u dijelu koji se odnosi na konzularna pitanja.

Također, priprema odgovore i na pitanja iz poglavlja 26. (Obrazovanje i kultura), u okviru Obrazovanja, osposobljavanja i mladih - Pristupa obrazovanju građana Evropske unije, u dijelu koji se odnosi na brojčane podatke kojima raspolaže MVP o broju državljana EU koji se obrazuju u BiH.

Tu su i poglavlja 30. (Vanjski odnosi), u okviru Zajedničke trgovinske politike i Razvojne politike i humanitarne pomoći, u dijelu koji se odnosi na multilateralna pitanja, te poglavlja 31. (Vanjska, sigurnosna i obrambena politika), u okviru Zajedničke vanjske i sigurnosne politike, kao i Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU, koja je sastavni dio Zajedničke vanjske i sigurnosne politike.

''Postoji određeni broj pitanja za koja moramo sačekati stav Predsjedništva BiH, a potom dati odgovor Ministarstva, zbog ustavnih i zakonskih nadležnosti. Osim toga, postoji i određeni broj pitanja kojima se traži dostavljanje vrlo obimne evidencije, za što će Ministarstvo morati uložiti više vremena za pripremu odgovora '', pojašnjeno je Feni.

Koordinacijski tim

Ministarstvo je u studenom imenovalo Koordinacijski tim za pripremu i izradu odgovora na pitanja iz Upitnika Europske komisije za pripremu mišljenja o bh. zahtjevu za članstvo u Eiropskoj uniji, a radi osiguranja efikasne koordinacije pripreme i izrade odgovora.

Prijedloge odgovora pripremaju nadležne organizacijske jedinice Ministarstva vanjskih poslova BiH, a Koordinacioni tim ih usmjerava, razmatra prijedloge odgovora i verificira ih.

Članovi koordinacijskog tima su predstavnici Kabineta ministra, Kabineta zamjenika ministra, predstavnik tajnika, svi pomoćnici ministra, uključujući osim pomoćnika ministra za multilateralne odnose još dodatno i predstavnika Odsjeka za EU, te šefovi i predstavnici samostalnih organizacijskih jedinica Ministarstva.

Na pitanje hoće li biti potrebno predlagati i usvajati nove propise u procesu davanja odgovora na Upitnik, potvrđeno je da Ministarstvo vanjskih poslova, u okviru svojih zakonskih nadležnost i u suradnji drugim bh. institucijama, ulaže kontinuirane napore radi usvajanja Zakona o vršenju vanjskih poslova BiH.

Ističu da je to neophodna osnova za unapređenje postojeće strukture i tehničke osposobljenosti za sudjelovanje u vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici u vrijeme pristupanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

''S tim u vezi, a tijekom ovog procesa, posebno se u obzir uzimaju obaveze u ovom domeni preuzete Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, ali i ključne smjernice zajedničke vanjske i sigurnosne politike Europske unije'', zaključili su u iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close