Užasavajuće prijetnje

Pripadnik Islamske države prijeti reisu Kavazoviću klanjem

Vijesti / Flash | 23. 03. 2016. u 15:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Molim Alaha da reisu-l-ulemu u BiH Huseina ef. Kavazovića i njegove sljedbenike šije zakoljem nasred Baščaršije", dio je to užasavajuće prijetnje koju je, u videosnimku na Youtubeu, nedavno objavio Amir Selimović, pripadnik tzv. Islamske države porijeklom iz BiH.

Selimović je do prije godinu dana živio u selu Svojate kod Živinica, nedaleko od Tuzle. U Siriju je otišao sa suprugom i djetetom.

“Ja sam dijete iz pakla doveo u blagostanje, jedino je blagostanje gdje vlada šerijat. Crknite od muke, mi znamo da će vladati šerijat cijelim svijetom. Ako se ne pokajete, radujte se svojoj propasti i narančastim kombinezonima. To je poruka svim medijima Iblisovim u BiH”, izjavio je Selimović u videoporuci te dodao: “Kako vas nije sramota hvaliti reisa, ohalalio (blagoslovio) je kamatu, sudjelovanje u nevjerničkim vojskama u borbi protiv muslimana, za kog su demokratija i kufr (bezbožništvo) i islam isto.

Prijetnje pripadnika ISIL-a inače su se intenzivirale nakon što je Parlament BiH usvojio zakon kojim je pridruživanje bilo kojoj paravojnoj ili parapolicijskoj jedinici kazneno djelo odnosno nakon što je Islamska zajednica u BiH pokrenula kampanju zatvaranja paradžemata.

Rok za zatvaranje paradžemata istekao je krajem veljače ove godine. Islamska zajednica priopćila je da se značajan dio tih nelegalno organiziranih džemata pristao integrirati u Islamsku zajednicu BiH, no dio to i dalje odbija. Oni koji to ne učine, postaju predmet rada sigurnosnih agencija.

"Potpuno je jasno tko može i na koji način organizirati vjerski život. Onima koji se ne povinuju odluci Islamske zajednice u BiH bavit će se naše sigurnosne i pravosudne institucije", decidiran je za Globus Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close