Ismailiti i suniti

Pripadnici IS-a zarobili 50 civila

Vijesti / Flash | 10. 04. 2015. u 14:04 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Džihadisti grupe Islamska država (IS) drže za taoce najmanje 50 civila koji zarobljenih tijekom zračnog napada prije deset dana na selo u središnjem dijelu Sirije, objavila je nevladina organizacija (NVO).

Civili su oteti u selu Mabudže u središnjoj pokrajini Hama, precizirao je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH).

Ova otmica nije ranije objelodanjena da ne bi poremetila pregovore o oslobađanju taoca.

Deset taoca, od kojih šest žena, su ismailiti, manjinska grup šiitskog islama. Ostalih 40 su suniti, od kojih je najmanje 15 žena.

''Postoji strah da se žene tretiraju kao ropkinje'' rekao je za agenciju AFP direktor OSDH-a Rami Abdel Rahman.

Prema njemu, IS je oteo ismailite jer ih smatraju kao "nevjernike", a sunite, iste vjere kao pripadnici IS-a, jer njih smatraju odanim ismailitima.

Suniti, ismailiti i alauiti, drugi ogranak šiizma, sekte klana predsjednika Bašara el-Assada, žive u selu Mabudže, istočno od grada Hama.

Trideset i prvog oćujka, IS je pogubio najmanje 37 civila u Mabudži, među kojima dvoje djece.

IS redovno napada manjinske grupe u Siriji, naročito šiite, optužene za otpadništvo, ali također i sunite koji krše njihovu krajnje rigoroznu interpretaciju islama.

IS-a je oteo i grupe Kurda i Asiraca u Siriji, kao i jezide, jednu drugu manjinu, u susjednom Iraku.

Pripadnici IS-a se optužuju za masovna pogubljenja pripadnika manjinskih grupa u kojima se suniti optužuju da se ne podvrgavaju njihovim zakonima.

Kopirati
Drag cursor here to close