Približavanje zajednica

Princ Albert II. očaran Banja Lukom

Vijesti / Flash | 21. 07. 2014. u 06:58 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad na Vrbasu imao je čast da ugosti princa Alberta II. od Monaka, koji je tijekom dvodnevne posjete uživao u prirodnim ljepotama prateći Europsko prvenstvo za juniore u kajaku i kanuu na divljim vodama "Banja Luka - Vrbas 2014", ali i obišao kulturno-povijesne znamenitosti grada.

Princ je u Banja Luku došao na poziv Nebojše Radmanovića, člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i počasnog predsjednika Orhanizacijskog odbora EP, koji ga je sa Nadom Tešanović, resornom ministricom za sport RS, dočekao ispred Palate Republike Srpske, uz velike mjere osiguranja, pišu banjalučke Nezavisne novine.

"Ovo je lijepo iskustvo za mene. Došao sam iz tri razloga - da otkrijem ljepote vaše zemlje, da nazočim Europskom prvenstvu i da ukažemo na sve perspektive koje sport nudi", rekao je princ Albert po dolasku u Banja Luku i istakao značaj sporta:

"Sport je veoma važna aktivnost i vezana je za očuvanje prirode. Europsko prvenstvo je lijep način da se predstave sport i priroda i upravo je to slučaj u Banja Luci. Također, sport je važan za promociju mira i približavanje zajednica. Drago mi je što sam ovdje i što razmjenom mišljenja unapređujemo prijateljske odnose između naše dvije zemlje."

Radmanović je iskazao zadovoljstvo zbog posjete princa Alberta Banja Luci, RS i BiH.

"Ovo je prijateljska posjeta vezana za Europsko prvenstvo, ali i za razmjenu mišljenja o boljem svijetu, čistijem svijetu, o svijetu u miru u kojem ćemo se zajedno boriti za ekologiju. Princ Albert Drugi od Monaka poznat je kao borac za čist svijet i mir, ali i veliki zaljubljenik u sport i prirodu, i dobrodošao je u Banja Luku", rekao je Radmanović.

Radmanović je naveo da je ovo prilika i za razmjenu mišljenja o europskom putu, te da Monako i BiH imaju specifičnosti na tom putu.

Svečanu večeru u čast princa Alberta Drugog od Monaka priredila je Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Republike Srpske.

Također, princ je posjetio i Muzej suvremene umjetnosti RS u kojem je izložena postavka "Europski konteksti - Dobrović, Konjović, Šumanović i Šuput".

Ovaj 56-godišnji knez Monaka starješina vladarske dinastije Grimaldi posjetio je samostan "Marija zvijezda" u Trapistima, gdje je obišao crkvu i sakristiju, upisao se u knjigu posjetitelja, ali i dobio na poklon sir koji se proizvodi u manastiru, trapistički liker i banjalučko pivo.

Kopirati
Drag cursor here to close