Ahmet Davutoglu

Primirje u Siriji nije obavezujuće ako zaprijeti sigurnosti Turske

Vijesti / Flash | 25. 02. 2016. u 13:25 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Ahmet Davutoglu izjavio je u četvrtak da Tursku neće obavezivati plan o prekidu vatre u Siriji ako se njenoj sigurnosti zaprijeti, i da će poduzeti "neophodne mjere" protiv sirijske kurdske milicije YPG i Islamske države ukoliko to bude potrebno.

Proces primirja, koji su inicirali Rusija i Sjedinjene Države, mogao bi biti zakompliciran dubokim nepovjerenjem Turske, članice NATO-a, prema kurdskoj miliciji YPG koja uživa američku podršku i koja je ostvarila teritorijalne pomake u sjevernoj Siriji u blizini turske granice, piše Fena.

Turska smatra YPG terorističkom grupom i strahuje da će dodatno rasplamsati nemire među njenim kurdskim stanovništvom.

''Primirje nije obvezujuće za nas kada se stvori situacija u kojoj se prijeti turskoj sigurnosti. Poduzet ćemo neophodne mjere i protiv YPG i protiv Daesha (Islamska država) kada osjetimo potrebu za tim'', izjavio je Davutoglu za TV stanicu CNN Turk.

Naglasio je kako je Ankara jedino mjesto gdje se odlučuje o turskoj sigurnosti.

Dodao je kako primirje ne bi trebalo otvoriti put za nove napade, prenosi Reuters.
Podsjetimo, SAD i Rusija objavile su u ponedjeljak dogovor o prekidu neprijateljstva u Siriji, koji će biti na snazi od subote i koji ne uključuje ekstremističke grupe Islamska država i Nusra fronta.

Sporazum stupa na snagu u petak, 27. veljače, u ponoć po sirijskom vremenu, navele su SAD i Rusija u zajedničkom priopćenju koje je objavio američki State Department.

Generalni tajnik UN Ban Ki Mun pozdravio je dogovor, ocijenivši da on predstavlja "tračak nade" za sirijske građane.

Kopirati
Drag cursor here to close