Zatočenik Jihadi Johna

Primanje izbjeglica od strane Europe najveći je udarac za ISIL

Vijesti / Flash | 02. 12. 2015. u 20:14 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski novinar Nicholas Henin kojega je ISIL držao za taoca deset mjeseci istaknuo je kako zračni napadi na Siriju predstavljaju ''zamku'' za Britaniju i druge članove međunarodne zajednice.

Hennin je u intervjuu govorio o sedam godina provedenih u Siriji, te o tome kako je za vrijeme zatočeništva bio psihički i fizički zlostavljan od strane zloglasnog Jihadi Johna, inače Britanca pravog imena Mohammed Emwazi, piše The Independent.

''Napadi na ISIL su zamka. Pobjednik ovoga rata neće biti strana koja ima najnovije, najskuplje ili najsofisticiranije oružje, nego strana koja uspije pobijediti među ljudima na svojoj strani'', ističe Henin.

Kao primjer dobrog odgovora međunarodne zajednice on opisuje aktualnu izbjegličku krizu, odnosno nuđenje smještaja od strane Europljana za izbjeglice Muslimane, što je, prema njemu, ''pravi udarac za ISIL''.

''Stotine tisuća izbjeglica koje napuštaju ovu muslimansku zemlju je kao san za ISIL. No, je li njihov cilj da ljudi napuštaju tu zemlju i idu u zemlje ''nevjernika''?, dodaje Henin.

On je uvjerenja je ISIL vjerojatno zbog toga pokušao manipulirati javnost za vrijeme napada u Parizu.

''Njihov cilj bio je da Europa zatvori granice, ili još važnije, da promijenimo naš način razmišljanja. Bombe koalicijskih snaga nisu nanijele štetu militantima, naprotiv, one su samo gurnule ljude u ruke ISIL-a'', zaključio je Henin.

Kopirati
Drag cursor here to close