Novi moment

Prijetnje tužbama zbog popisa stanovništva

Vijesti / Flash | 09. 05. 2016. u 10:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje demokratskih pravnika u BiH izrazilo je zabrinutost zbog mogućnosti pomjeranja roka objave rezultata popisa u BiH, upozorivši da bi to dovelo do nesagledivih posljedica po BiH i njezine institucije.

U otvorenom pismu Agenciji za statistiku BiH, ovo udruženje poručuje da će, u slučaju da dođe do pomjeranja roka objave rezultata, biti prinuđeni da pokrenu pravne radnje pred domaćim i međunarodnim sudskim institucijama za kršenje temeljnih ljudskih prava i sloboda svih stanovnika BiH, a protiv svih odgovornih osoba koje su sudjelovale u provedenom popisu 2013.

Iz Udruženja navode da je Agencija napravila pravni presedan tijekom popisa kada se nisu mogle popisati izbjeglice koje su time izgubile status rezidentnog stanovništva te tako nije ispoštovan i dosljedno proveden Aneks 7 Daytonskog sporazuma.

''Po međunarodnom javnom pravu i na osnovu svih konvencija o zaštiti ljudskih prava i sloboda, time su prekršena temeljna ljudska prava i slobode i pojedinačno i kolektivno'', ocjena je Udruženja demokratskih pravnika u BiH.

Ističu kako im je glavni cilj u ovim okolnostima da proces objavljivanja već usuglašenih rezultata popisa bude doveden do kraja i do određenog roka - 1. srpnja 2016., a u protivnom će, najavljuju, biti primorani da zatraže kompletnu reviziju i upisivanje retroaktivno i osoba koja su pod prisilom u statusu izbjeglice, da i oni dobiju status rezidentnih osoba, a što im je ovim popisom bilo uskraćeno.

Kopirati
Drag cursor here to close