BH novinari

Prijetnje novinarima putem interneta je kažnjivo krivično djelo

Bh. novinari ističu kako je ta presuda istovremeno i jasna poruka svima onima koji koriste govor mržnje i prijete putem interneta da se mogu suočiti s kaznenim gonjenjem i kažnjavanjem, bez obzira što smatraju da online prostor nije zakonski regulira
Vijesti / Flash | 09. 03. 2020. u 14:23

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje "BH novinarima" i Liniji za pomoć novinarima ocijenili su da je slučaj dobivanja spora u slučaju novinara i kolumniste Dragana Bursaća protiv muškarca koji mu je prije više od dvije godine prijetio smrću, pozitivan primjer koji potvrđuje postojanje zakonskih mogućnosti kažnjavanja osoba koje putem interneta vrše nasilje i prijete novinarima.

Kako se navodi u presudi Osnovnog suda u Banja Luci iz rujna 2019. godine, optuženi A.B. iz Bosanske Gradiške je 7. kolovoza 2017. godine putem svog Facebook profila poslao ozbiljne prijeteće poruke Draganu Bursaću, kojima je 'ugrozio sigurnost osobe ozbiljnom prijetnjom da će njega lišiti života'.

Sudac Dalibor Kordić zaključio je da je A.B. na taj način počinio kazneno djelo "ugrožavanje sigurnosti" Krivičnog zakona Republike Srpske te je izrekao novčanu kaznu u iznosu od 600 KM, koju je optuženi dužan platiti u roku od pet mjeseci po pravosnažnosti presude. Optuženi je također dužan platiti i troškove postupka u iznosu od 150 KM u roku od 30 dana po pravosnažnosti presude.

Kako se navodi u obrazloženju presude, prilikom odmjeravanja kazne sudac je kao olakšavajuće okolnosti imao u vidu da je 'optuženi priznao izvršenje predmetnog kaznenog djela i time doprinio ekonomičnosti i efikasnosti postupka, da je on ranije neosuđivan, te da je otac maloljetnog djeteta s posebnim potrebama'.

BH novinari očekuju da će konačni ishod tog kaznenog postupka biti u korist novinara Bursaća, čime bi se stvorila sudska praksa kažnjavanja prijetnji putem društvenih mreža, koje su sve brojnije i brutalnije, zbog čega bh. pravosuđe mora konačno prihvatiti svoj dio obaveza i odgovornosti u zaštiti novinara, njihove sigurnosti i prava na slobodu izražavanja.

Ističu kako je ta presuda istovremeno i jasna poruka svima onima koji koriste govor mržnje i prijete putem interneta da se mogu suočiti s kaznenim gonjenjem i kažnjavanjem, bez obzira što smatraju da online prostor nije zakonski reguliran.

Pozivaju novinare i novinarke, kao i sve druge medijske djelatnike da prijavljuju prijetnje i napade Liniji za pomoć novinarima, gdje mogu dobiti besplatnu pravnu pomoć i odvjetnika za vođenje sudskih postupaka pred sudovima, priopćeno je iz Udruženja BH novinari.

Kopirati
Drag cursor here to close