Federalizacija

Prijedlog HNS-a unaprijed odbijen

Vijesti / Flash | 28. 01. 2017. u 19:26 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

“Nema govora ni o kakvim procesima centralizacije, unitarizacije ili federalizma. Mi ovdje smo svi svjesni šta za nas u Bosni i Hercegovini znači pojam federalizma, to znači novu etničko-teritorijalnu reorganizaciju ili podjelu ili praktično jednu vrstu dezintegracije Bosne i Hercegovine, što naravno, u ovom trenutku nije prihvatljivo'', reakcija je Denisa Zvizdića na nove-stare ideje federalizacije. 

Federalizacija, unitarizacija ili decentralizacija ponovo su aktualne političke teme ispred socio-ekonomskih reformi i Reformske agende Europske unije za Bosnu i Hercegovinu, piše N1.

Sadašnje uređenje je prepreka izjavio je predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i lider HDZ-a.

“Ja osobno mislim da je krajnje vrijeme da se taj proces završi da se stalno ne držimo kao taoci, ja bih rekao, loše organizacije koja ne možemo odgovoriti ovim našim nastojanjima, prije svega kad želimo se vezati sa vanjskim svijetom u smislu euroatlanskihintegracija. Ovakav ustroj evidentno je prepreka, to vidimo praktično u svakodnevnom životu”, ocijenio je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH.

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog savjeta HNS-a BiH, bio je još konkretniji: “Ono što je sigurno naš trajni cilj i što jeste budućnost BiH ukoliko ona želi postati samoodrživa je administrativno-teritorijalna reorganizacija koja će uključivati i federalnu jedinicu sa hrvatskom većinom. To je naš trajni cilj od kojega ne odustajemo.”

Što je čiji trajni cilj – u ovom su kontekstu pitanja koja će morati za pregovarački stol. Šefica kluba zastupnika SDS-a kaže da Čovićeve ideje ne mogu dobiti većinsku podršku u Parlamentu Bosne i Hercegovine. Jednako su nerealne kao priča Milorada Dodika o otcjepljenju Republike Srpske, smatra Aleksandra Pandurević.

“Za Republiku Srpsku je sveto slovo Daytonski mirovni sporazum. Gospodin Čović ukoliko je zaista pragmatičan političar treba da zna, ja mislim da i on zna, da u Parlamentarnoj skupštini BiH koja je jedino mjesto na kome se može mijenjati Ustav Bosne i Hercegovine, on ne može nikada skupiti dvotrećinsku većinu za takve ideje”.

Ključna pitanja su pod stolom - izjavio je još Dragan Čović. Kao da za tim stolom zapravo ne sjede upravo oni koji su osvojili vlast.

Kopirati
Drag cursor here to close