ne smiju se zaboraviti

Prije pristupanja EU, zemlje moraju dokazati napredak u inkluziji Roma

Vijesti / Flash | 09. 06. 2016. u 12:55 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće za regionalnu suradnju (RCC), Fond za otvoreno društvo (OSF) i Europska komisija danas su u Bruxellesu zajedno predstavili inicijativu "Integracija Roma 2020".

Ovaj događaj je okupio lidere na polju integracije Roma iz zemalja zapadnog Balkana i Turske, predstavnike organizacija civilnog društva iz regije, kao i predstavnike Europske komisije, OSF-a i RCC-a.

Integracija Roma predstavlja važan element procesa proširenja. Prije pristupanja, zemlje će morati dokazati konkretan napredak na polju obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva, stambenog zbrinjavanja i dokumenata koje izdaju matične službe - kazao je komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Europske unije (EU) Johannes Hahn.

Dodao je da je Dekada inkluzije Roma svrstala integraciju Roma u političku agendu, a program "Integracija Roma 2020" potvrda je Dekade Roma u zemljama proširenja, gdje ima za cilj postizanje održivih rezultata na terenu.

Osnivač i predsjedavajući Fonda za otvoreno društvo George Soros je napomenuo da su njegove fondacije odigrale važnu ulogu u stavljanju statusa Roma na dnevni red nacionalnih vlada i EU.

''Nadam se da će novom inicijativom "Integracija Roma 2020" visoko pozicionirani politički lideri i državni službenici preuzeti obvezu postizanja opipljivih rezultata u korist Roma'', rekao je i dodao da "Romi moraju ostati prioritet broj jedan kako za zemlje EU tako i za one koje nisu članice EU."

Generalni tajnik RCC-a Goran Svilanović istaknuo je da su ovo teška vremena za sve u jugoistočnoj Europi, vremena velike nezaposlenosti, siromaštva i neizvjesnog i dugog puta k EU.

''Ova teška vremena utiču na sve, ali još više na ugrožene - Rome. Regija mora ići putem k EU sa svim svojim građanima, i Romi ne smiju biti opet zaboravljeni. Cilj inicijative "Integracija Roma 2020" jeste da dovede do uključenosti. U ime RCC-a obećajem da ćemo učiniti sve što možemo da smanjimo socioekonomski jaz između romske i neromske populacije na zapadnom Balkanu i Turskoj'', kazao je Svilanović.

Inicijativa će biti građena na rezultatima i duhu "Dekade inkluzije Roma 2005.-2015". Glavni cilj projekta je smanjenje socioekonomskog jaza između romske i neromske populacije u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj, kao i uključenje specifičnih ciljeva integracije Roma u razvoj javnih politika inače.

Projekt se provodi u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj.

Osim današnje prezentacije, održan je prvi sastanak imenovanih nacionalnih romskih koordinatora s predstavnicima Europske komisije i organizacija civilnog društva Roma iz zemalja zapadnog Balkana i Turske, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close