6 stupnjeva po Rihteru

Prije 53 godine Banja Luku pogodio razoran potres

Prije 53 godine Banja Luku pogodio razoran zemljotres jačine 6 stupnjeva po Rihterovoj skali
Vijesti / Flash | 27. 10. 2022. u 08:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Banja Luku je prije 53 godine pogodio katastrofalan potres od kog se ovaj grad nikada nije u potpunosti oporavio, istaknuo je za Nezavisne novine Vladan Vukliš za "Nezavisne novine". Prema njegovim riječima, u javnosti postoji potpuno pogrešna predstava.

Banja Luku je prije 53 godine pogodio katastrofalan potres od kog se ovaj grad nikada nije u potpunosti oporavio, istaknuo je povjesničar Vladan Vukliš za "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, u javnosti postoji potpuno pogrešna predstava.

"Smatra se da je zbog investicija koje su došle u Banja Luku u svrhu obnove grad dobio nešto s tim, ali Banja Luka je stalno bila na gubitku", istaknuo je on, te dodao da same posljedice nikada nisu bile u potpunosti sanirane.

Video: Kako je zemljotres davne '69 opustošio Banja Luku

Dodaje da se po statističkim podacima, koji su se računali na republičkom nivou krajem osamdesetih godina, banjalučka općina po nivou privrednih rezultata nalazi tek na 24. mjestu od tadašnjih 104 općine u Bosni i Hercegovini.

Najveća posljedica potres je, kako on kaže, građevinsko uništenje urbane sredine, zbog kojeg su industrijski pogoni stali.

"Najveći industrijski pogoni su duži niz godina bili van funkcije, pa su obnavljani", rekao je on, te dodao da je, iskazano u stambenim brojkama, pošto je Banjaluka tada imala oko 75.000 stanovnika, oko 36.000 stanova bilo oštećeno.
Banja Luka 1969

"Od toga 20.000 stambenih jedinica se nalazilo u objektima koji su bili teško oštećeni, od čega se 4.000 nalazilo u zgradama koje su bile potpuno uništene i bile predviđene za rušenje", pojasnio je on.

Prema njegovim riječima, Banja Luka se nalazila u ozbiljnim problemima.

"U Banjaluci je nastradalo 15 ljudi u oba veća potresa, a žrtava bi bilo i više da nije donesena odluka da 27. listopad bude neradni dan za škole", naglasio je Vukliš.

Dodaje da je to spasilo mnoge živote đaka.

"Pomoć je tada stizala sa svih strana Europe, a pogotovo iz cijele Jugoslavije", istaknuo je on.

 Banja Luka 1969
Kopirati
Drag cursor here to close