U Beogradu

Prije 15 godina uhićen Radovan Karadžić

ICTY je prvu optužnicu za ratne zločine protiv Karadžića podignuo u srpnju 1995., a zajedno s njim optuženi su i vojni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić i vođa pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milan Martić.
Vijesti / Flash | 21. 07. 2023. u 15:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ratni vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić uhićen je u Beogradu prije petnaest godina, nakon čega je osuđen zbog počinjenih ratnih zločina i sada kaznu doživotnog zatvora služi u zatvoru strogog režima na britanskom otoku Wight, prenosi Hina.

Karadžića (78), za kojim se tragalo još od 1996. kada je bio prisiljen povući se iz političkog života u svojevrsnu ilegalu, uhitili su 21. srpnja 2008. u autobusu usred glavnog grada Srbije, gdje se skrivao pod lažnim identitetom Dragana Dabića, samozvanog iscjelitelja i terapeuta.

Tada su u medije dospjele fotografije na kojima je bio teško prepoznatljiv s naočalama, zarastao u sijedu bradu i kosu. Potom su procurili brojni bizarni detalji koji su potvrdili kako je on i prije uhićenja godinama živio u Beogradu, družio se s osobama kojima je nudio različite iscjeliteljske tretmane, pisao u časopisu pod nazivom "Zdrav život" pa čak bio i redoviti gost u kvartovskoj kavani znakovita imena "Luda kuća".

Istražni sudac Posebnog suda za ratne zločine u Beogradu Milan Dilparić odmah nakon Karadžićevog privođenja i potvrde njegova identiteta donio je odluku o njegovu izručenju Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY), a u pritvoru Den Haagu se našao 30. srpnja gdje je ostao do izricanja pravomoćne presude.

ICTY je prvu optužnicu za ratne zločine protiv Karadžića podignuo u srpnju 1995., a zajedno s njim optuženi su i vojni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić i vođa pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milan Martić.

Kopirati
Drag cursor here to close