Ajanović ne odustaje

Prijava protiv Novalića, Čerkeza i stožera zbog Covid-potvrda

Krivična prijava podnesena je zbog djela u pokušaju, koje se krivično procesuira kao da je krivično djelo izvršeno…
Vijesti / Flash | 19. 11. 2021. u 13:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalnom tužiteljstvu FBiH podnesena je krivična prijava protiv premijera Fadila Novalića i pomoćnika ministra za javno zdravlje Gorana Čerkeza, članova Vlade FBiH i Kriznog stožera FBiH, ''zbog najave protuzakonitog uvođenja covid-potvrda kojim se namjeravaju uskratiti prava građana na slobodu kretanja i pravo na rad'', objavio je odvjetnik Mirnes Ajanović.

''Vlada FBiH i Krizni stožer FBiH nemaju pravo djelovati u cilju diskriminacije bilo koje grupe građana protuzakonitim zaštitnim mjerama u borbi protiv koronavirusa, jer je općepoznato da cijepljeni i necijepljeni podjednako prenose virus, te je neutemeljeno cijepljenima davati prednost u smislu apsolutne slobode kretanja, a s druge strane uskraćivati prava necijepljenim osobama koje su preboljele koronavirus'', naveo je.

Krivična prijava podnesena je, kako navodi, zbog djela u pokušaju, koje se krivično procesuira kao da je krivično djelo izvršeno, s obzirom da su prijavljeni najavili uvođenje protuustavnih i protuzakonitih pravila i na taj način faktički najavili izvršenje krivičnog djela iz člana 177. Krivičnog zakona FBiH - Povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina.

''Član 177. KZ FBiH predviđa zatvorsku kaznu od 1 do 8 godina za službena lica u Federaciji ukoliko, između ostalog, na osnovu nečijeg uvjerenja istom ograniče ili uskrate građanska prava, odnosno na osnovu tog uvjerenja daju drugim pojedincima neopravdane povlastice ili pogodnosti'', naveo je Mirnes Ajanović, odvjetnik i predsjednik BOSS-a.

Video: BOSS Mirnes Ajanović - COVIDIZAM PRED SUDOM: SUĐENJE COVID-POTVRDAMA - VAKCINALIZAM 5
Kopirati
Drag cursor here to close