Diskriminacija i zolupotreba položaja

Represivna politička banda - Prijava ministru zbog izjave o cijepljenju

Sarajevski ministar zdravstva dobio krivičnu prijavu zbog izjave da neće imati suosjećanja za građane koji se ne žele cijepiti
Vijesti / Flash | 23. 08. 2021. u 14:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik BOSS-a i advokat Mirnes Ajanović podnio je krivičnu prijavu Kantonalnom tužiteljstvu KS protiv ministra zdravstva KS Harisa Vranića .

Ajanović je to, kako kaže, uradio zbog Vranićeve izjave da neće imati suosjećanja za građane koji se ne žele cijepiti i koji, kako navodi pružaju otpor.

"Time je najavio zabranu ulaska u uslužne i javne objekte tim građanima, što je javno podržano od strane premijera Vlade KS Edina Forte, a koji su prijavljeni zbog kršenja člana 383. Krivičnog zakona FBiH - Zloupotreba položaja, u vezi s članom 28. KZ FBIH - Pokušaj, sve u vezi s članom 2. Zakona o zabrani diskriminacije BiH", kaže Ajanović, a prenosi Klix.ba.

Kako kaže Ajanović, najava diskriminacije građana od strane ministra Vranića i premijera Forte za ishod bi imala nezakonito različito postupanje prema građanima davajući prednost cijepljenjim građanima, a ograničavajući u pravima građane koja nisu cijepljeni, iako cijepljenje nije pravno obavezujuće bilo kakvim propisima.

"Diskriminacijom se krši pravo na slobodu kretanja kao osnovno ljudsko pravo čije je kršenje zabranjeno i Zakonom o zabrani diskriminacije BiH. Ministar Vranić i premijer Forto i drugi članovi Vlade KS, uključujući i ostale razine vlasti, odgovorni su za katastrofalnu organizaciju cijepljenja protiv koronavirusa, te je njihova prijetnja građanima još jedan pokazatelj da se Sarajevo, ali i cijela Bosna i Hercegovina mora osloboditi od represivne političke bande", upozorio je Ajanović.

Podsjećamo, ranije je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto nagovijestio da će necijepljenima ulaz biti zabranjen u većinu kžupanijskih institucija, a Vranić je naveo kako će ulazak u zatvorene objekte biti dozvoljen uz predočavanje dokaza o cijepljenju.

Vranić je naglasio da neće biti "sentimenta za one koji imaju otpor prema tim mjerama".

Kopirati
Drag cursor here to close