Model za druge zemlje

Prijateljstvo Kosova i Crne Gore treba biti uzor

Vijesti / Flash | 16. 01. 2015. u 17:07 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Kosova Hashim Thači, koji boravi u posjetu Crnoj Gori, rekao je da je prijateljstvo Kosova i Crne Gore veoma dobro i dugo, i predstavlja model za druge zemlje.

On je naglasio i da je sreća što Crna Gora i Kosovo nemaju otvorenih pitanja.

Tu tradiciju trebamo čuvati, poručio je Thači poslije sastanka s crnogorskim kolegom Igorom Lukšićem, javio je Tanjug.

"Ovdje sam da radim na unaprjeđenju odnosa na političkom i ekonomskom nivou. Imamo iste ciljeve, a to su ulazak u EU i NATO. Kosovo daje punu podršku Crnoj Gori za ulazak u NATO jer je to strateški interes za čitavu regiju", kazao je Thači.

On je naveo i da je, što se tiče demarkacije granica, proces riješen više od 90 posto i do proljeća će biti završen.

Prema njegovim riječima, Kosovo u potpunosti priznaje crnogorsku manjinu, a najavio je i da će uskoro crnogorska i hrvatska zajednica ući u Ustav.

"Raseljenim osobama poručujemo da smo spremni pomoći im u povratku i obećavamo i financijsku pomoć", rekao je Thači i najavio da će se danas vidjeti s nekim obiteljima i ohrabriti ih na povratak.

On je ocijenio i da ekonomsku suradnju Crne Gore i Kosova treba proširiti, posebno kada su posrijedi regionalni putovi.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore Igor Lukšić kazao je da su odnosi Crne Gore i Kosova sadržajni.

"Prošle godine je potpisano devet sporazuma i sve je to u interesu Kosova i Crne Gore. Thačija sam informirao o statusu našeg puta u NATO i EU", kazao je.

"Na inicijativu kosovske Vlade nastavit ćemo priču o regionalnoj suradnji za poboljšanje infrastrukture", rekao je Lukšić koji je zahvalio Thačiju na zalaganju da se crnogorska manjina i ustavno prizna na Kosovu.

On je najavio i da će uskoro razina otpravnika poslova Crne Gore na Kosovu biti podignut na razinu veleposlanstva, prenosi Tanjug pisanje podgoričkog portala CdM.

Thači je sinoć kasno stigao u posjet Crnoj Gori, a danas će još razgovarati i sa predsjednicima države, parlamenta i vlade Filipom Vujanovićem, Rankom Krivokapićem i Milom Đukanovićem.

Savez udruženja raseljenih u Crnoj Gori organizirao je prosvjed ispred Vile Gorica u 12 sati zbog Thačijevog dolaska.

Iz Uprave policije potvrdili su da je ovaj skup, na osnovu Zakona o javnim okupljanjima, odobren, ali su poručili da neće dozvoliti izazivanje incidenata.

Prosvjed su podržale pojedine oporbene stranke, dok su iz vladajuće Demokratske partije socijalista ocijenili da je najavljeni skup povratak u prošlost i podizanje nacionalnih tenzija i netrpeljivosti prema političkim predstavnicima drugih naroda.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u podgoričkoj crkvi Svetog Đorđa služio je liturgiju i spomen žrtvama stradanja na Kosovu i Metohiji, a nazočilii su i predstavnici oporbe, navodi Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close