Kvantitet. vs. kvalitet

Prezasićenost kadrovima - BiH ima previše farmaceuta

Komora magistara farmacije FBiH - Prioritet ostaje edukacija i poboljšanje položaja magistara farmacije
Vijesti / Flash | 15. 01. 2024. u 15:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godina malih, ali značajnih postignuća rezime je protekle godine u radu Komore magistara farmacije Federacije BiH. Predsjednik Komore prim.mr. ph Marin Crnogorac posebno naglašava angažman Komore na izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim traže veću profesionalnu slobodu i zaštitu magistara farmacije od nelojalne konkurencije.

U objašnjenju, ističe da bi se davanjem novih ovlaštenja magistrima farmacije po uzoru na prakse u zemljama Europske unije mogla stvoriti nova radna mjesta i skinuti dio tereta sa primarne zdravstvene zaštite.

''Izmjenama bi se jasno prepoznala klinička uloga magistara farmacije u pružanju izravne zaštite pacijentu, primjerice kroz praćenje terapije, savjetovanje o lijekovima i suradnju u tretmanu kroničnih bolesti. Dodatno, potaknuo bi se razvoj farmaceutskih usluga u zajednici, poput mjerenja krvnog tlaka, praćenja razine glukoze, cijepljenje i slično. I na kraju, proveo bi se proces elektroničkog upravljanja informacijama koje bi omogućilo sigurnu i učinkovitu razmjenu podataka o pacijentu između farmaceuta, liječnika i drugih zdravstvenih stručnjaka i tako poboljšala koordinacija zdravstvene skrbi. Ostaje da se vidi koji od tih prijedloga bi mogli biti usvojeni u novom zakonskom okviru'', precizira Crnogorac.

Nesrazmjer plaćanja usluge

Komora je u protekloj godini riješila i problem velikog nesrazmjera plaćanja usluge naknada po receptu u različitim županijama u FBiH.

Kraj prošle godine obilježen je i Kongresom, organiziranim u suradnji s Komorom i Farmaceutskim društvom Republike Srpske, koji je okupio 1.250 farmaceuta iz BiH i svijeta. Ovaj skup je naglasio ključnu ulogu farmaceuta kao zdravstvenih radnika.

''Porukama s ovog skupa željeli smo još jednom potvrditi važnost uloge farmaceuta u zdravstvenom sustavu od dizajniranja lijekova do uspješnog tretmana bolesti i naglasiti potrebu za daljnjim poštovanjem i valorizacijom našeg doprinosa'', kaže Crnogorac.

Kad je riječ o trenutnoj situaciji farmaceutske struke u BiH, Crnogorac naglašava da je primjetna prezasićenost kadrovima, do čega je dovelo postojanje 15 farmaceutskih fakulteta i kvantitet koji, u ovom slučaju, lako može zasjeniti kvalitetu.

Briga o kvaliteti obrazovanja

''Kao Komora imamo obvezu i odgovornost da brinemo o kvaliteti obrazovanja, kontinuiranoj edukaciji i profesionalnom usavršavanju naših članova, kako bi pratili suvremene prakse i doprinosili kvaliteti zdravstvene skrbi, što i radimo'', objašnjava Crnogorac, napominjući da se u tom cilju planira i osnivanje i opremanje edukacijskih centara u Tuzli i Mostaru.

U 2023. godini, Komora je kupila, renovirala i opremila prostor koji je sad dom svih članova, a odabirom članice Upravnog odbora Komore u Odbor za javno ljekarništvo svjetske udruge magistara farmacije (FIP) dobila je priliku za djelovanje na svjetskoj razini.

Najavljujući prioritete za 2024. godinu, predsjednik Komore ističe da će nastaviti zastupati interese struke i suradnju s drugim zdravstvenim strukama u cilju poboljšanja integracije farmaceutske skrbi u zdravstveni sustav.

Kopirati
Drag cursor here to close