Samo u BIH

Prevara s dopisnim glasovima u Tomislavgradu: Porast glasača od 857%

Vijesti / Flash | 18. 09. 2016. u 19:16 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema izvješću SIP-a, u Tomislavgradu je registrirano 1003 osobe za dopisno glasovanje. To je oko 12% ljudi koji izlaze na izbore u ovoj općini i očigledno je kako se radi o prijevari, poručuju iz Općinskog odbora Hrvatske republikanske stranke Tomislavgrad.

Kako bi pokazali razmjer prijevare, evo podataka sa prijašnjih izbornih ciklusa: Na lokalnim izborima 2012. godine u Tomislavgradu je glasovalo 8.433 ljudi, od čega je bilo 117 dopisnih glasova putem pošte. Na Općim izborima 2014. u općini Tomislavgrad je glasovalo 8.284 ljudi, broj dopisnih glasova je bio 120 (ukupno u cijeloj HB županiji 767 dopisnih glasova).

''Za ove lokalne izbore prijavljenih dopisnih glasača je 1003, dakle porast od 857% u odnosu na prethodna dva izborna ciklusa. Usporedbe radi, u Livnu je ove godine prijavljenih birača za dopisno glasovanje 126. Inače, prosjek glasača u Livnu se kreće oko 11.700 (više nego 3000 u odnosu na Tomislavgrad). Da se radi o prijevari ne govori samo statistika, nego i prosta provjera. Naime, telefonski smo kontaktirali desetak poznanika sa popisa i, gle slučaja, niti jedan od njih niti se prijavio, niti je zaprimio glasački materijal na adresu prijavljenu u inozemstvu'', kažu tomislavgradski republikanci.

Dodaju i da je više je nego očigledno kako se radi o izbornom inženjeringu i malverzacijama.

''Nećemo upirati prstom u one za koje sumnjamo da su direktno uključeni u prijevaru (ne treba biti pretjerano inteligentan za shvatiti tko kontrolira OIP), no ono što će HRS uraditi jeste da ćemo s ovim upoznati Središnje izborno povjerenstvo i nadležne pravosudne institucije, kako bi oni proveli valjane istrage.

Cijeli demokratski proces izbora nema smisla ukoliko će i ovaj put krajnji rezultat biti plod nečijeg dogovora, a ne rezultat glasovanja birača na izborima. S toga je HRS pokrenuo inicijativu i kod svih  političkih stranaka uključenih u izborni proces da podrže inicijativu ispitivanja i istrage ovoliko  nesrazmjernog broja prijavljenih glasača za dopisno glasovanje.

Ne možemo tražiti poštivanje demokratskih procesa i poštivanje izbornog legitimiteta na drugim razinama, ako na razinama gdje  nema opasnosti od političke majorizacije dopuštamo iste te zlonamjerne mehanizme, samo iz drugih namjera'', zaključuju iz OO HRS Tomislavgrad.

Kopirati
Drag cursor here to close