o čemu se radi?

Prevara iza Facebook-agencije 'Udaja za Arape'

Vijesti / Flash | 19. 10. 2016. u 07:16 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Društvene mreže postale su sastavni dio života a nerijetko i poligon za određivanje životnih pitanja.Tako se u BiH na društvenoj mreži Facebook ovih dana pojavila i stranica zanimljivog naziva 'Udaja za Arape'.

Loša reputacija

U istraživanju 'Dnevnog avaza' osnovni postulat je bio da se administratoru javi ženska osoba jer naziv grupe 'Udaja za Arape' – agencija za bračna posredovanja, traži lijepe, mlade djevojke iz BiH.

Nakon početnog javljanja i razmjene pozdravnih riječi, administrator stranice u inbox šalje objašnjenje kakva je to grupa i o čemu se radi.

'''Udaja za Arape' je stranica kojom nastojimo da svojim radom promijenimo način gledanja na upoznavanje dvoje ljudi putem agencije. Stereotipi koji vrlo često prate ovakav vid upoznavanja, doprinose lošoj reputaciji dobrom načinu da upoznate ljude sa kojima možete ostvariti kvalitetan brak i dobar život'', dobili smo prvi odgovor.

Nakon inzistiranja, da se podrobnije pojasne je li riječ o agenciji ili se radi čisto o nekoj individualnoj ideji kazali su da su oni agencija koja se bavi posredovanjem, ali isključivo za brak između bh. državljana i Arapa.

''Surađujemo sa agencijama za bračno posredovanje iz bogatih arapskih zemalja. Ako ste zainteresirani za brak pošaljite svoju sliku i specifikacije, koliko godina, čime se bavite, zanimanje, mjesto prebivališta, a mi ćemo vam ponuditi neke opcije. Naglasite nam što želite i kakvog muža tražit'', pojasnili su administratori.

''Sve nas ispituju, ima ih koji traže visoku djevojku, nisku, mršavicu. Trebate napisati koliko ste visoki i težinu. Pošaljite nekoliko fotografija'', rečeno je dalje.

Različiti pogledi

Na naše pitanje, podrazumijeva li se da djevojka ide iz BiH u slučaju neke ozbiljne varijante kazali su da je to osobni dogovor.

''Što se Arapa tiče oni su različitih pogleda na vjeru i svjetonazor. Mi ćemo vam ponuditi samo ono što tražite'', napisala je osoba s druge strane.

Kad su novinari spomenuli i postavili pitanje krije li se iza svega možda svodništvo odnosno prostitucija za bogatu klijentelu stranica je ugašena. Uzaludno je bilo odlaziti na pretraživač i ukucavati 'Udaja za Arape'.

Stotine stranica

Saša Petrović, inspektor Federalne uprave policije (FUP) za cyber kriminal, kazao je da ovakvih stranica ima na stotine u BiH te da svi oni koji na bilo koji način odlučuju da se upuste u komunikaciju s administratorima ovakvih stranica moraju voditi računa i biti izuzetno oprezni.

''Skoro sve 'masaže oglasi' su takve, samo različitih varijanti. Skoro iza svakog tog oglasa krije se prostitucij'', kazao je Petrović. Inače, svaki cyber kriminalist će vam savjetovati da nikada na internetu, odnosno sumnjivim stranicama ne ostavljate osobne podatke, brojeve računa, kreditnih kartica ili slično.

Kopirati
Drag cursor here to close