Novi oblik negiranja

'ideja o genocidu’: IZ RS-a dostavili u Parlament BiH Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid

Zvizdić je dalje istaknuo da je ovdje zapravo riječ o novom obliku negiranja genocida.
Vijesti / Flash | 04. 02. 2022. u 17:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić priopćio je da je ovoj instituciji dostavljen Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid, a koje su dostavili zastupnici iz Republike Srpske, točnije Klub SNSD-a i njihovi koalicijski partneri.

Zvizdić je dalje istaknuo da je ovdje zapravo riječ o novom obliku negiranja genocida.

“Jer ne postoji ‘ideja o genocidu’ kako to stoji u Zakonu – postoji samo zločin genocida. Pretvaranje presuđenog genocida u ‘ideju o genocidu’ je negiranje genocida”, poručio je Zvizdić na Twitteru gdje je i objavio fotografiju predloženog Zakona.

U tekstu Prijedloga zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid, navedeno je, između ostalog, da se njime “uređuje zabrana zloupotrebe pojma genocida na način da se ona propisuje kao novo kazneno djelo, kao i kaznena sankcija za navedeno djelo”.

Dalje je pojašnjeno što bi ta zloupotreba pojma genocid trebala podrazumijevati, pa je tako navedeno:

“Tkoo govori ili piše ili na drugi način učini javno dostupnim tekstove, slike ili svako drugo predstavljanje ideja o genocidu, omalovažavajući ili izlažući javnoj poruzi Bosnu i Hercegovinu, Republiku Srpsku, Federaciju Bosne i Hercegovine i Brčko distrikt BiH, kao i grupu osoba ili člana grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, vjere, porijekla, državne, nacionalne ili etničke pripadnosti, a i na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv BiH, RS, FBiH, Brčko distrikta, kao i takve grupe osoba i člana te grupe, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”.

Druga točka člana 3 se odnosi na kažnjavanje imenovanih i izabranih dužnosnika koji počine navedeno djelo, prenosi N1.

“Počinitelj kaznenog djela iz stava 1 ovog člana, koji je imenovani, ili izabrani dužnosnik ili odgovorna osoba ili zaposlena osoba u institucijama BiH, RS, FBiH i Brčkog, ili bilo kojem organu ili organizaciji koja se financira putem javnog proračuna kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine”.

Podsjetimo, Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) je prije tri dana izglasala zaključak kojim se traži od predstavnika Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine da predlože ovaj zakon, a to je danas i učinjeno.

Kopirati
Drag cursor here to close