Prvi predsjednik

Presuda Karadžiću može pokrenuti pritiske na institucije RS-a

Vijesti / Flash | 17. 03. 2016. u 13:32 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Jovičević izrazila je bojazan da bi presuda prvom predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu 24. ožujka "mogla pokrenuti niz pritisaka na institucije RS-a, budući da se radi o presudi njenom prvom predsjedniku''.

Sonja Karadžić Jovićević, koja je i kćerka haškog optuženika Radovana Karadžića, izrazila je nadu da će institucije RS-a, kako je priopćeno iz njenog kabineta, "znati spriječiti zloupotrebe i pokušaj prekrajanja Daytonskog sporazuma i Ustava na kojem će, kako se može predvidjeti, inzistirati oni koji u ratu nisu uspjeli osvojiti ono što na svaki način pokušavaju u miru''.

Ona je danas o ovom pitanju razgovara s banjalučkim episkopom Jefremom koji je, kako se navodi u priopćenju, "izrazio ljudsku podršku obitelji Karadžić".

Haški tribunal objavio je da će nekadašnjem predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću izreći presudu 24. ožujka ove godine.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužen je za genocid u Srebrenici i još nekoliko općina 1992. godine, progon nesrpskog stanovništva, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Uhićen je 2008. godine nakon više od desetljeća je u bjekstvu.

Suđenje mu je počelo u oktobru 2009. godine, a Tužiteljstvo je počelo s izvođenjem dokaza pola godine kasnije i okončalo ovaj proces u maju 2012. godine.

U završnim riječima održanim u jesen, Tužiteljstvo je zatražilo doživotni zatvor za bivšeg predsjednika RS-a, koji je u završnom obraćanju Sudskom vijeću iznio uvjerenje da će biti oslobođen.

Kopirati
Drag cursor here to close