Scout

Presuda: Hrvatska došla po svoje oružje u BiH

SIPA je u vezi s tim izuzela određena dokumenta iz Ministarstva i podnijela izvještaj Tužiteljstvu BiH zbog sumnje da je proračun zbog malverzacija oštećen za 6,3 milijuna KM.
Vijesti / Flash | 23. 12. 2020. u 12:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U skladištima oružja Ministarstva obrane BiH u utorak je započelo sudsko izvršenje presude kako bi se omogućilo hrvatskoj firmi Scout da preuzme oružje i streljivo koja je bila vrijednost spora oko 20 milijuna KM po pravosnažnoj sudskoj presudi Suda BiH, objavio je Dnevni avaz.

Naime, Sud BiH još 2017. godine donio je presudu u korist hrvatske firme prema kojoj im je Ministarstvo obrane BiH trebalo isporučiti robu u toj vrijednosti, ali kako do isporuke nije došlo, firma iz Zagreba odlučila je pokrenuti sudsko izvršenje presude na koje se MO BiH žalilo, ali ih je Sud odbio.

Inače, afera u vezi s prodajom viškova naoružanja iz MOBiH ovoj hrvatskoj firmi počela je još sklapanjem ugovora 2003.i 2004. godine tadašnjih entitetskih ministarstava sa Scoutom.

Zbog ovih malverzacija, pokrenuta je istraga zbog sumnje da je MOBiH 2010. godine bez suglasnosti Predsjedništva BiH zaključivalo anekse na ugovore iz 2003. i 2004. godine o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije i to traje godinama. Prošle godine, SIPA je u vezi s tim izuzela određena dokumenta iz Ministarstva i podnijela izvještaj Tužiteljstvu BiH zbog sumnje da je proračun zbog malverzacija oštećen za 6,3 milijuna KM.

Ministar obrane Sifet Podžić, rekao je da je sudsko izvršenje počelo, ali da nije ugrožena borbena moć i nacionalna sigurnost Bosne i Hercegovine, kako su pojedini tvrdili. Kaže da je riječ o sporu iz 2003. godine i da su u ovom predmetu bile dvije presude, jedna u korist BiH, druga Hrvatske.

''Ovdje je riječ o tome da se uzima višak naoružanja, točnije neperspektivna vojna imovina. I nije točno da je riječ o 10 milijuna metaka. To su obične gluposti'', rekao Podžić za Avaz.

Sarajevske novine pišu da je "Scout" tražio izvršenje presude po četiri ugovora ali je streljivo oduzeto po osnovnim ugovorima iz 2003. i 2004. godine i to ''samo streljivo, koje je neperspektivna vojna imovina''.

Kopirati
Drag cursor here to close