Mutap i ostali

Presuda 21. srpnja za prikrivanje dokaza: ''Alisa Mutap još samo nije bila tužitelj''

Obrane su u završoj riječi ocijenile da nisu dokazani navodi o organiziranju kriminalne grupe i davanju lažnog iskaza, te pomaganju učinitelju nakon počinjenja krivičnog djela.
Vijesti / Flash | 06. 07. 2023. u 18:37 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine je, nakon okončanja iznošenja završnih riječi na ponovljenom suđenju, zakazalo za 21. srpanj izricanje presude optuženima za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu u veljači 2016. godine.

Obrane Zijada Mutapa i njegove kćerke Alise Ramić (ranije Mutap) zatražile su oslobađajuću presudu, ocijenivši da Državno tužiteljstvo nije izvan svake razumne sumnje uspjelo dokazati odgovornost optuženih za djela koja im se stavljaju na teret.

''Još samo nije bila tužitelj''

Obrane su u završoj riječi ocijenile da nisu dokazani navodi o organiziranju kriminalne grupe i davanju lažnog iskaza, te pomaganju učinitelju nakon počinjenja krivičnog djela.

''Tužiteljstvo nije dokazalo, niti navelo u optužnici kako je došlo do stradanja mladića. Imamo pomoć nepoznatom učinitelju, nakon učinjenog nepoznatog krivičnog djela, to je nedopustivo'', navela je braniteljica Nina Kisić.

Ona se osvrnula na proceduralne nedostatke, uzajamnu protivrječnost dokaza, kao i netočne tvrdnje koje su tužitelji iznijeli u završnoj riječi. Među primjerima je navela da je Alisa Ramić prvo imala status oštećene, potom svjedoka, a sada optužene, te da je Tužiteljstvo njene iskaze date u svojstvu svjedoka koristilo u procesu protiv nje.

''Još samo nije bila tužitelj, a njoj se na teret stavljaju izjave koje je dala kao svjedok, iako je zaštićena od samooptuženja'', kazala je Kisić, te dodala kako Obranama od početka nije omogućen uvid u kompletan tužiteljski spis.

Medijska kampanja

Obrane su navele kako je cijelo suđenje kontaminirano značajnom medijskom kampanjom, u kojoj su svi optuženi bili izloženi javnom pritisku.

Kisić je rekla da je Mutap bilježio informacije o slučaju i da je o svim saznanjima obavještavao policiju.

''Nije teka dokaz organiziranja kriminalne grupe. Tužitelji nisu ponudili dokaze ko je autor dnevnika, niti kada je on nastao'', istaknula je braniteljica.

Branitelj Goran Dragović kazao je da nije jasno kada je, po Tužiteljstvu, Ramić davala lažni iskaz s obzirom da je u tri navrata saslušavana. On je podsjetio da je Ramić u tim iskazima govorila da nije sigurna šta se dogodilo i da je ostavila mogućnost da ih je udario auto, kao i da ih je netko napao.

Dragović se osvrnuo i na nalaze vještaka koji su potvrdili da je Ramić imala kontuzije na glavi i potres mozga te da su dozvolili mogućnost da je kratkotrajno izgubila sjećanje.

Za prikrivanje dokaza, s Mutapom i Ramić sudi se bivšem šefu Odsjeka za prometne istrage Hasanu Dupovcu, policajcu Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću.

Završnu riječ na ročištu iznijela je i Alisa Ramić, koja je rekla da je proživjela pakao.

''Nemoguće je šutjeti osam godina. Prvo su mi zatvorili oca, a onda bez optužnice i mene uhitili u šestom mjesecu trudnoće, s dijagnozom epilepsije. Taj trenutak nemoći kada nemate šta da ispričate, a tjeraju vas, nikome ne mogu opisati'', kazala je Ramić.

''Dupovac radio u skladu s procedurama policijske službe''

Dupovčev branitelj Ermin Gačanović također je zatražio oslobađajuću presudu navodeći kako Državno tužiteljstvu nije dokazalo da je Hasan Dupovac radio protivno zakonu.

''Optužba je zasnovana na neistinama i Tužiteljstvo se nije ni potrudilo da izvrši provjere, jer nije Hasan okvalificirao djelo kao 'prometna nesreća''', rekao je Gačanović.

Obrana je navela da Tužiteljstvo nije dokazalo ni da je optuženi Dupovac nudio i dao novac bilo kome, niti da je bez znanja tužitelja i naredbe Suda izuzimao videosnimke sa objekata u Aleji.

Optuženi Dupovac je u svojoj završnoj riječi naveo kako je dokazao da je radio u skladu s procedurama policijske službe.

Fingiranje dokaza

''Sud će uvidom u sve dokaze točno utvrditi tko se ovdje bavio fingiranjem dokaza'', rekao je Dupovac.

Oslobađajuću presudu zatražila je i Obrana Muamera Ožegovića, tvrdeći da Optužba nije dokazala da je optuženi svjesno i s namjerom obrisao sporne snimke videonadzora iz hotela ''Crystal''.

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostupanjsku presudu kojom su Mutap, Ramić, Dupovac, Barić i Ožegović oslobođeni optužbi da su djelovali kao organizirana kriminalna grupa na prikrivanju dokaza u vezi sa stradanjem Memića, te naredilo ponovno suđenje.

Staniša Gluhajić, predsjedatelj Apelacionog vijeća, konstatirao je nakon iznošenja završnih riječi da je glavni pretres završen, te izricanje presude zakazao za 21. srpanj.

Kopirati
Drag cursor here to close