400 kilograma

Prepucavanje u Višegradu: Ljiljanom protiv križa

Vijesti / Flash | 05. 04. 2017. u 06:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na dan kada se u Sarajevu bude obilježavala 25. godišnjica prvih žrtava rata u ovoj državi, 6. aprila, na višegradskom brdu Grad bit će podignut ruski križ posvećen ruskim dobrovoljcima u redovima Vojske Republike Srpske, objavio je Dnevni avaz navodeći kako je ovu informaciju za lokalne medije potvrdio predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Višegrad Milisav Vasić.

''RS je 12. travnja proglasila danom ruskih dobrovoljaca. Središnji spomenik za sve poginule ruske dobrovoljce je na Megdanu u Višegradu. Sada imamo donaciju jednog križa od prokroma koju je doniralo Udruženje veterana '12. april' iz Zvečana kod Kosovske Mitrovice, tako da smo na sastanku predsjedništva odlučili da podržimo tu inicijativu, pripremimo lokaciju i te neke građevinske radove'', rekao je za Avaz predsjednik Boračke organizacije Višegrad, Milisav Vasić.

Dodao je kako su Srbi od davnina vezani za Ruse, emotivno i politički, te da ovakav čin nikog ne treba vrijeđati.

''Ovdje je većinsko stanovništvo srpsko. Ne osporavam i drugima, u Mostaru imate onaj veliki križ, hrvatski, to je njihova teritorija. Ovo nije neko obilježavanje teritorije da netko ne može doći ni prići, već samo da se posveti poginulima'', objašnjava Vasić.

Prema podacima vojnih struktura RS-a, tijekom rata u BiH u Višegradu je poginulo sedam ruskih dobrovoljaca.

Ranije je u ovom gradu na Drini, poznatom po stradanju bošnjačkih civila, postavljena spomen-ploča ruskim dobrovoljcima na Megdanu. Na njoj je uklesano 37 imena ruskih dobrovoljaca koji su poginuli u redovima VRS.

Predsjednik Skupštine općine Višegrad i Medžlisa Islamske zajednice Bilal Memišević osudio je u ime povratnika Bošnjaka najavljeno podizanje križa rekavši kako je ovo velika provokacija povratnicima.

Istaknuo je kako bi se svatko normalan trebao stidjeti veličanja ruskih dobrovoljaca.

''Veličanje ratnog zločina u miru je također zločin. U posljednjih nekoliko dana smo imali priliku da iz siromašne BiH i siromašnijeg entiteta RS se potpisuju neki ugovori i mirovine za ruske borce. U tom kontekstu, ovo promatramo kao jednu političku provokaciju i ovo je projekt u duhu novih političkih okolnosti u regiji, utjecaja i dominacije na Balkanu. Ljudi pokušavaju svoju lojalnost Rusiji i ruskim projektima pokazati na ovaj način'', kazao je Memišević.

Dodao je kako je specifično da Skupština općine Višegrad u proteklom i ovom aktualnom mandatu nikada nije imala na dnevnom redu ovaj predmet.

''Informiran sam da su radovi počeli na zemljištu koje je u vlasništvu šumskog gazdinstva 'Panos' i da će naknadno ići u proceduru zamjena ili naknada tog zemljišta i da će se nakon toga provesti procedure. Ako je zaista u Višegradu kada je u pitanju izgradnja ovakav nered, ako ovdje može bilo tko graditi bilo što, bilo gdje, bilo kada, onda ćemo u ime bošnjačkih udruženja, vladinih i nevladinih organizacija pokrenuti sličnu inicijativu da na kontra strani rijeke Drine izgradimo jedan ljiljan. Insistirat ćemo da ne bude kraći od pet i pol metara i ne bude lakši od 400 kilograma'', kazao je Memišević.

Kopirati
Drag cursor here to close