Svjedočenja

Premlaćivanja u Đačkom domu

Vijesti / Flash | 21. 10. 2014. u 12:27 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločine počinjene u Bileći, svjedok Tužiteljstva BiH je izjavio da su zatvorenici nesrpske nacionalnosti 1992. godine premlaćivani i mučeni u Policijskoj stanici i Đačkom domu.

Ramiz Babović je rekao da nije bio očevidac, već je to čuo od zatvorenika koji su zlostavljani. On je kazao da se u Policijsku stanicu u Bileći javio 20. lipnja 1992. godine u vezi s davanjem izjave. U policiji je, kako je dodao, zatekao oko 15 muškaraca, te su smješteni u jednu prostoriju.

Ismet Bajramović, koji je bio u toj grupi, kako je naveo svjedok, izveden je iz prostorije i premlaćen. "Vratio se četveronoške. Bio je u groznom stanju", kazao je Babović i dodao da im je Bajramović ispričao da su ga pretukli Miroslav Duka i Neđo Kuljić.

Obrana optuženog Duke je navela kako svjedok u izjavi datoj 2010. godine istražiteljima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nije govorio tko je pretukao Bajramovića. Svjedok je obrazložio da 'slučajno nije spomenuo' Duku. Svjedok je rekao da su u policiji dobivali hranu koju im je donosila rodbina, te su mogli koristiti toalet.

Duki se za zločine u Bileći sudi zajedno sa Goranom Vujovićem i Željkom Ilićem. Prema optužnici, Vujović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bileća, Duka zapovjednik stanice, a Ilić policajac. S njima je optužen i Neđeljko Kuljić, ali je postupak protiv njega razdvojen, navodi BIRN.

Kako je ispričao svjedok Babović, zatvorenici su, nakon što su u policiji proveli sedam dana, prebačeni u Đački dom. Prema njegovim riječima, zaštićeni svjedok A-5 je izveden iz prostorije u kojoj su bili, te je prikopačan na struju. "Kada se vratio, bio je faktički van sebe, iznemogao. Samo je ležao dva-tri dana. On je bio faktički mrtav", kazao je svjedok i dodao da se isto desilo i zaštićenom svjedoku A-2.

Oba svjedoka su, kako je rekao Babović, kazala da im je to radio policajac Kuljić. Babović se prisjetio i ubacivanja 'bombi' koje su ih gušile i izazvale požar u prostoriji. "To je bio opći kaos', rekao je svjedok, te dodao da je od drugih zatvorenika čuo kako su 'bombe' bacali Duka i policajac Željko Ilić.

Obrana je navela da su u policiji u Bileći radila tri policajca koja se zovu Željko Ilić. Svjedok je kazao da nema saznanja da je optuženi Vujović, za kojeg je rekao da ga slabo poznaje, promovirao strah i mržnju prema osobama nesrpske nacionalnosti.

Govoreći o uvjetima u Đačkom domu, svjedok je kazao da u prostoriji u kojoj je bio nije bilo drvenih paleta, te da su deke imali oni kojima je rodbina donijela. "Ja sam spavao na betonu", dodao je on. Svjedok je rekao da je iz zarobljeništva izašao 5. listopada 1992. godine, a da mu nije jasno zašto su neki ljudi ostali. Suđenje se nastavlja 28. listopada, prenosi BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close