U 89 godini života

Preminuo Zbignew Brzezinski bezkompromisni američki savjetnik

Vijesti / Flash | 27. 05. 2017. u 09:02 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Zbignew Brzezinski, poznat po svojim beskompromisnim stavovima u vanjskoj politici, umro je u petak u dobi od 89 godina, objavila je njegova obitelj, prenose agencije.

''Moj je otac noćas preminuo. Svojim prijateljima bio je poznat kao Zbig, svojim unucima kao Poglavica, a svojoj supruzi kao ljubav njezina života'', napisala je Mika Brzezinski na društvenim mrežama, piše Hina.

Beskompromisna stajališta o američko-sovjetskim odnosima

Brzezinski, sin poljskog diplomata, bio je savjetnik za nacionalnu sigurnost tijekom predsjedništva Jimmyja Cartera (1977.-1981.).

Bio je jedna od ključnih ličnosti američke vanjske politike tijekom nekoliko velikih međunarodnih kriza u tom razdoblju: Iranske revolucije kojom je svrgnut Šah, talačke krize u američkom veleposlanstvu u Teheranu, te sovjetske invazije na Afganistan.
Kako prenosi agencija dpa, Brzezinski je nakon upada snaga Sovjetskog Saveza u Afganistan 1979. nagovorio Cartera da potroši milijarde dolara vojne pomoći za islamističke militante koji su se borili protiv sovjetskih trupa.

Zbog njegovih beskompromisnih stajališta o američko-sovjetskim odnosima, sovjetsko komunističko glasilo Pravda nazvalo ga je “neprijateljem detanta”.

Protivio se Bushevom ‘ratu protiv terora’ i invaziji na Irak

Brzezinski je rođen u Varšavi 1928. godine, a kao dijete se preselio u Kanadu gdje mu je otac služio kao diplomat. Nakon Drugog svjetskog rata i komunističkog preuzimanja Poljske obitelj je ostala na Zapadu. Brzezinski je diplomirao na Harvardu 1953., a pet godina kasnije postao je američki državljanin.

Nakon angažmana u Carterovoj administraciji, Brzezinski je bio konzultant za vanjsku politiku i predavač međunarodnih odnosa na nizu instituta i sveučilišta, te objavljivao članke na tu temu u brojnim tiskovinama, uključujući hrvatske.

Povremeno je bio kritičan prema vanjskoj politici Billa Clintona i Georgea W. Busha – osobito se protivio Bushevom “ratu protiv terora” i invaziji na Irak 2003. godine.

U kolovozu 2007. podržao je izbor Baracka Obame za američkog predsjednika.

Kopirati
Drag cursor here to close