Diplomatski izvori

Preminuo uzbekistanski predsjednik Islam Karimov

Vijesti / Flash | 02. 09. 2016. u 11:14 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uzbekistanski predsjednik Islam Karimov preminuo je u 78. godini života nakon što je doživio moždani udar, priopćila su za Reuters tri diplomatska izvora u petak, ne ostvaljajući očiglednog nasljednika na vlasti.

Uzbekistanska vlada nije odmah komentirala navode diplomatskih izvora. Tijekom dana priopćila je da se zdravstveno stanje Karimova, koji je u bolnici od subote, naglo pogoršalo.

''Da, on je preminuo'', izjavio je jedan diplomatski izvor upitan da prokomentira Karimovljevo stanje.

Dugo vremena kritiziran od Zapada i grupa za ljudska prava zbog svog autoritarnog stila vladavine, Karimov je vladao Uzbekistanom od 1989., prvo kao čelnik lokalne Komunističke stranke i kasnije kao predsjednik republike koja je stekla neovisnost u 1991.

Karimov nije odredio nasljednika, a analitičari tvrde da će se tranzicija vlasti najvjerovatnije odlučiti iza zatvorenih vrata među malom grupom visokih dužnosnika i članova obitelji.

Ukoliko ne uspiju postići kompromis, njihova otvorena konfrontacija otvorila bi, ipak, prostor za destabilizaciju zemlje od 32 miliona ljudi i mogućnost da postane meta islamskih militanata.

Uzbekistan je veliki izvoznik pamuka i također je bogat nalazištima zlata i prirodnog gasa.

Kopirati
Drag cursor here to close