In memoriam

Preminuo Oton Sabo, pionir aviomodelarstva u Mostaru

Bio je jedan od inovatora koji su ostavili traga i čiji rad je bilo plodan u istoj onoj mjeri u kolikoj je i zračio njihov entuzijazam i želja za usvajanjem novih znanja.
Vijesti / Flash | 26. 11. 2020. u 12:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je u 83. godini umro Oton Sabo, samozatajni inženjer nekadašnje zrakoplovne industrije Soko Mostar, voditelj modelarske sekcije aerokluba 1949. Mostar.

Bio je jedan od inovatora koji su ostavili traga i čiji rad je bilo plodan u istoj onoj mjeri u kolikoj je i zračio njihov entuzijazam i želja za usvajanjem novih znanja. 

Autor je i jedine stručne knjige iz aeromodelarstva “LETEĆI MODELI” koju je izdao 2005. godine.

"Mostarski aeroklub nosi u svome imenu 1949., a riječ je dakle o godini kada je ukazom narodne tehnike u gradu na Neretvi utemeljen klub koji je vremenom postao prepoznatljiv u europskim i svjetskim razmjerima. Mostar je grad koji ima izrazito dugu i bogatu zrakoplovnu tradiciju koja svoje korijene vuče još od vremena austrougarske carevine, koja je i izgradila zračnu luku Jasenice. Od tog vremena po do danas Mostar je postao pravi rasadnik zrakoplovaca, zrakoplovnih zaljubljenika i entuzijasta pa je osnivanje kluba bio logičan slijed događaja. Klubu sam se priključio 1952. godine i od tada pa do danas ostao sam vezan uz njega”, kazao je Sabo za Večernji list 2012 godine.

Foto: www.ctk.ba / Oton Sabo

Međutim istraživački duh i ljubav prema tehnologiji i tehničkoj kulturi oduvijek su bili prvi na listi prioriteta ovog osebujnoga stručnjaka pa je njegov život uz zrakoplovstvo krenuo u više paralelnih pravaca.

"Nedugo nakon učlanjenja u klub počeo sam se interesirati i za letenje, te sam se pored modelarstva okušao i u jedriličarstvu i pilotiranju. Letio sam na 32 tipa motornih zrakoplova različitih značajki i namjena” ističe Sabo. Mostarski aeroklub u vremenu svoje najintenzivnije aktivnosti u predratnom razdoblju bio je jako cijenjen čak i u okvirima koji su nadilazili granice tadašnje Jugoslavije. Istaknuti su bili nastupi na europskim i svjetskim natjecanjima i priredbama, s kojih su se mostarski modelari redovito vraćali okićeni medaljama, priznanjima i trofejima najvišeg ranga.

"Naš je klub iznjedrio generacije pilota, zrakoplovnih djelatnika i inženjera od kojih jedan još uvijek leti kao civilni pilot na relaciji SAD - Kina, a riječ je o Zlatku Hafizoviću. Osvajači smo više različitih modelarskih natjecanja, a u okviru kluba je svojedobno bila i škola letenja dok je klub posjedovao i svoje letjelice. Uz sve poteškoće koje se nalaze pred klubom ipak on ima potencijala te pojedini članovi, kao primjerice Soniboj Sonjo Sabo ostvaruju uspjehe koji je 2011. godine bio 10. u svojoj klasi u svijetu. Nije to mali uspjeh za ovu malu zemlju", kazao je Sabo.

Osmrtnica.ba - Oton () Sabo (1937. - 2020.) Mostar - Obavijest o smrti

S tugom u srcu i boli u duši, ali i s vjerom i nadom u uskrsnuće i život vječni, javljamo rodbini i prijateljima da je naš dragi OTON SABO u četvrtak 26. studenog 2020. godine, u 02.00 sati nakon duže bolesti u 83. godini života, primivši Sakrament kršćanske utjehe i okrijepe blago u Gospodinu preminuo.

Kopirati
Drag cursor here to close