Šarović

Premijerka RS-a treba više radit, priču o izdajnicima neka ne koristi kao alibi

Vijesti / Flash | 21. 10. 2015. u 06:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović upozorio je da je sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine RS-a o radu Saveza za promjene na nivou BiH „loša ideja i da će i dalje pogoršati međusobne odnose i neće donijeti ništa dobro“.

''Još više se bojim poteza koji se, možda, planiraju u narednim tjednima. I dobro razmislite o tim potezima'', rekao je Šarović i pozvao vlast u RS-u da „nikoga, a posebno njega, ne uči patriotizmu“.

Pozvao je na zajedničku suradnju, te naveo da odlično surađuje s kolegama u resoru energetike, poljoprivrede, ekologije i građevinarstva u Vladi RS-a, iako nemaju iste stavove. Šarović je premijerki RS-a rekao „da mora raditi više, a da joj priča o izdajnicima ne bude alibi za loše rezultate Vlade RS-a“.

U svom izlaganju u obraćanju zastupnicima Narodne skupštine RS-a negirao je nekoliko tvrdnji Vlade RS-a o štetnom djelovanju tog resora po interese RS-a, ističući da ne stoje optužbe o nedovoljnoj zaštiti interesa RS-a na nivou BiH.

Naveo je da je aranžman s Turskom o izvozu mesa postiglo njegovo ministarstvo i za osam mjeseci je izvezeno mesa i mesnih prerađevina u vrijednosti 42 milijuna i to najviše od proizvođača iz RS-a.

''Ništa niste učinili za ovaj posao, ali ste ga komentirali'', uputio je kritiku Šarović. Rekao je da su u Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi zastupljeni i Srbi, ali da je Vladi RS-a problem što oba srpska predstavnika nisu njen izbor.

''Vlada RS-a ima jednog svog predstavnika, a drugog Savez za promjene i tako će biti i u narednom periodu'', kategoričan je Šarović.

Ističući da neće Vladi RS-a polagati račune, Šarović je rekao da nisu istinite ni kritike iz RS-a povodom formiranja državnog odbora za investicije, ističući da je problem Vladi RS-a to jer je premijerka inzistirala da bude zamjenik predsjednika tog državnog odbora, a ministri iz Saveza za promjene povremeni članovi, dok bi ministar financija RS-a ušao u članstvo odbora umjesto njih.

''Dok se ja pitam, nećete biti zamjenik tog odbora, ali ste član i nijedan prijedlog se neće moći usvojiti bez konsenzusa'', rekao je Šarović obraćajući se Željki Cvijanović. Istaknuo je da osam godina bivša SNSD-ova vlast nije uspjela riješiti projekt izgradnje mosta na Savi kod Gradiške, a da se to uspjelo na Bečkoj konferenciji.

Kada je u pitanju jadransko-jonski gasni prsten, Šarović je pobio i tvrdnje Vlade RS-a da Savez za promjene promovira taj projekt i to citirajući stav Vlade iz 2008. godine koja je tada prihvatila projekt izgradnje tog plinovoda.

Zakon o pčinu nikada njegov resor nije pustilo u proceduru, te je podsjetio da je načelna energetska politika BiH potpisana 2008. godine. I u tom dokumentu, u vrijeme dok je premijer bio Milorad Dodik, dodao je, rečeno je da će vlade entiteta i Vijeće ministara dobiti zakon o plinu BiH.

''Nisam došao da se pravdam. Ne odgovaram Vladi RS-a za svoj rad, ali sam došao zbog zastupnika i da odgovorim na pitanja iz materijala koji je podnijela Vlada RS-a za ovo sjednicu parlamenta'', dodao je Šarović.

Inače, i poslijepodnevni rad parlamenta RS-a obilježile su međusobne optužbe premijerke RS-a i zastupnika opozicije. Cvijanović je reagirala na ove tvrdnje Šarovića, ali su i on i zastupnici opozicije napustili zasjedanje kada se za riječ javila entitetska premijerka.

Željka Cvijanović je rekla da je sporno da se formira državni odbor za investicije, te da „ni mrtva neće biti u tom odboru“.

''Nikada to neću prihvatiti, i mislim da ne bi trebalo nijedan predsjednik Vlade RS-a koji bi došao na tu funkciju prihvatiti da funkcionira u jednom takvom tijelu koje je neustavno, nakaradno i kojim se pokušava dati dignitet nekim institucijama kojima uopće Ustav nije dao da raspolažu takvim nadležnostima'', rekla je Cvijanović.

Istaknula je da predsjednik Vlade RS-a ne može nikome biti savjetodavac, niti može da donosi obavezujuće odluke za druge nivo vlasti, jer to ni Ustav ne dozvoljava.Opozicija bojkotira njena izlaganja nakon afere „kupovina zastupnika“.

Kopirati
Drag cursor here to close