U obilasku

Premijer FBiH obišao poplavljena područja: Nakon svega moramo biti solidarni

Vijesti / Flash | 16. 05. 2014. u 14:03 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić nakon što je obišao Svrake u sarajevskom naselju Vogošća, uputio se u najugroženija područja u FBiH pogođena nezapamćenim poplavama.

"Razumijem tragediju ljudi, jer nije nimalo jednostavno kad nešto gradite cijeli život i onda to sve nestane preko noći. To je katastrofa. Postoje fondovi i interes svih da se pomogne ovim ljudima i da se štete saniraju", rekao je Nikšić za Fokus.

Nakon Vogošće Nikšić je obišao i Olovo. "U Olovu se situacija dosta popravila i voda polako nestaje s ulica. Raduje me to što sam vidio mladost koja je izašla da pomogne i koja radi na raščišćavanju ulica. Svi su se u državi digli da pomognu i bitno je da ove stvari ne zaboravljamo i da poslije svega nastavimo da budemo solidarni", naglasio je Nikšić.

Zbog kaotične situacije u državi, sinoć je održana sjednica Vlade na kojoj je razmotrena situacija i kako će se pomoći najugroženijima. Situacija je jednako teška u svim gradovima, ali je najviše apela za pomoć stizalo iz Maglaja, koji je doslovno pod vodom.

"U Maglaj su se uspjele probiti jedinice civilne zaštite s čamcima koje rade na spasavanju stanovništva. Formiran je i jedan istražni stožer koji će sagledavati štete u najugroženijim područjima", istaknuo je Nikšić.

"Idemo preko Karaule i ceste su prilično prohodne. Najvažnije od svega je da se spasu ljudski životi. Nažalost, čuo sam da je jedna osoba poginula u RS-u usljed poplava i to je tragedija", kaže Nikšić.

Na kraju razgovora je istaknuo da je u ovom trenutku nemoguće i približno procijeniti kolika je šteta napravljena. "Nakon što se situacija smiri svi nivoi vlasti morat će reagirati kako bi se štete sanirale", rekao je Nikšić.

Kopirati
Drag cursor here to close