Poplave

Prelijeva se voda na brani Modrac

Vijesti / Flash | 15. 05. 2014. u 07:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Voda na brani jezera Modrac počela se prelijevati noćas u 1.20 sati - informacija je Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona.

Sinoć u 22 sata vodostaj na brani HA Modrac iznosio je 199,57 m.n.m., a točka preljeva je 200 m.n.m.. Ispust kroz temeljne otvore je bio 75,5 m3/s. Tendencija rasta vodostaja je bila 14 cm/h.

Na području Tuzlanske županije stanje prirodne nepogode od poplava i klizišta proglašena je u općinama Čelić, Gradačac, Gračanica, Doboj Istok, Kladanj, Lukavac, Srebrenik, Sapna i Živinice.

Prema izvještaju od sinoć od 22 sata, zbog izlijevanja vode na kolovoz, obustavljen je promet na dionicama magistralnih puteva M-18 Kladanj-Živinice (u mjestima Stupari i Đurđevik) i M-19.2 Kladanj-Vlasenica (u mjestu Ravne), kao i na regionalnim putevima: R-467 Zavidovići-Ribnica-Olovo i R-460 Gračanica-Srnice i regionalni put Gradačac- Ormanica.

Zbog većeg odrona obustavljen je promet na dionici M-18 Bijeljina-Tuzla (u mjestu Podgora).

Stanje na terenu u zvorničkoj općini mijenja se iz sata u sat, a poplave ugrožavaju skoro sve mjesne zajednice, dok je najteže stanje u Čelopeku, Ceru i Ekonomiji.

Općinski Štab za izvanredne situacije Zvornik proglasio je protekle noći, nakon sjednice koja je održana u 23 sata, izvanredno stanje na teritoriji općine zbog poplava uzrokovanih obilnim kišama.

Protok rijeke Drine na Hidroelektrani Mali Zvornik je između 2.500 i 2.600 metara kubnih u sekundi, tako da djelomično dolazi do plavljenja naselja ispod Osnovne škole u Karakaju.

Na području Zeničko-dobojske županije veći broj elektroenergetskih objekata je zbog poplava isključen s napona. Najteža situacija s opskrbom kupaca je u Zenici, Maglaju, Kaknju, Olovu, Zavidovićima i Varešu.

Glasnogovornica JP Elektroprivreda BiH Midheta Kurspahić izjavila je Feni da su problemi u opskrbi električnom energijom na području Srednjobosnake županije u Travniku i na području Vlašića.

Na području Unsko-sanske i Hercegovačko-neretvanske županije opskrba električnom energijom je stabilna, kazala je Kurspahić.

Kopirati
Drag cursor here to close