Državni tajnik odlučio

Prekinuta 20 godina duga tradicija: Neće biti iftara u Bijeloj kući

Vijesti / Flash | 27. 05. 2017. u 12:50 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki državni tajnik Rex Tillerson odbio je zahtjev da bude domaćin iftara tijekom muslimanskog mjeseca Ramazana, priopćila su dvojica američkih dužnosnika, očigledno prekidajući s tradicijom starom skoro 20 godina, uz nekoliko izuzetaka.

Od 1999. godine, i republikanski i demokratski državni tajnici skoro uvijek su bili domaćini ili iftara ili prijema kojim de obilježava ramazanski Bajram, praznik koji obilježava kraj svetog mjeseca, u State Departmentu.

Tillerson je odbio zahtjev Ureda za vjerska i globalna pitanja State Departmenta da bude domaćin prijema u okviru obilježavanja ramazana, priopćila su dvojica američkih dužnosnika koji su odbili biti imenovani jer nisu bili ovlašteni da javno govore o toj temi.

Sudeći po memorandumu datiranom na 6. travanj u čiji je uvid došao Reuters, ured - koji obično inicira takva događanja - preporučio je Tillersonu da održi taj prijem.

Njegovo odbijanje zahtjeva ukazuje na to da u State Departmentu u ovoj godini nema nikakvih planova za obilježavanje ramazana.

Mjesec posta i molitve za muslimane počeo je u većini zemalja danas.

Na pitanje agencije Reuters da komentira Tillersonovo odbijanje da bude domaćin prijema, glasnogovornik State Departmenta je izjavio: "Još istražujemo moguće opcije obilježavanja Bajrama kojim se okončava mjesec ramazana. Američki vleposlanicidobili su preporuke da to učine kroz brojne aktivnosti, koje mi svake godine održavamo u našim diplomatskim misijama širom svijeta".

Muslimanski aktivisti optužuju administraciju predsjednika Donalda Trumpa da ima neprijateljski stav prema islamu, koji je dostigao vrhunac zabranom ulaska u Sjedinjene Države građanima nekoliko većinskih muslimanskih zemalja.

Administracija tvrdi, da iako se snažno protivi islamskim militantima, nema nikakvih problema s islamom. Savjetnici ukazuju na nedavnu Trumpovu posjetu Saudijskoj Arabiji, koljevci islama, gdje se obratio čelnicima više od 50 muslimanskih zemalja, kao dokaz toga.

Članovi Kongresa, muslimanskog građanskog društva, diplomati iz muslimanskih zemalja i visoki američki dužnosnici obično nazoče ramazanskim događanjima u State Deprtmentu, simbolu diplomatskih napora američke vlade i naroda kod muslimanskih zemalja.

Kopirati
Drag cursor here to close