Prekid vatre

Prekid vatre u Gazi; potraga za tunelima završena

Vijesti / Flash | 05. 08. 2014. u 06:15 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izrael i islamistički pokret Hamas pristali su kasno sinoć na egipatski prijedlog 72-satnog primirja kojim bi se prekinulo četverotjedno nasilje u Pojasu Gaze.

Izraelska vojska najavila je povlačenje izraelskih kopnenih snaga iz Gaze uoči 72-satnog prekida vatre koji je stupio na snagu jutros u 7 sati.

Izraelske obrambene snage bit će razmještene na obrambene položaje izvan Pojasa Gaze i te ćemo položaje držati, rekao je novinarima potpukovnik Peter Lerner.

Izrael je objavio i da je završio svoju glavnu misiju u Pojasu Gaze - uništavanje tunela koje su iskopali palestinski gerilci, a koji ulaze u izraelski teritorij, objavile su dvije glavne izraelske radio-stanice.

Najmanje 32 podzemna infiltracijska prolaza i deseci ulaznih rupa locirani su i razneseni prije nego što je stupio na snagu dogovor o prekidu vatre postignut uz egipatsko posredovanje, objavio je radio izraelske vojske.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozdravio je odluku Izrela i Palestinaca da prihvate 72-satno primirje i pozvao je obje strane da ga poštuju te da pokažu maksimalnu suzdržanost, javljaju agencije.

U Banovu priopćenju još se pozivaju zaraćene strane da što prije u Kairu počnu pregovore kako bi postigle dogovor o trajnome prekidu vatre te da rješavaju probleme koji su u srcu ovoga sukoba, piše France Presse.

Bijela kuća pozdravila je dogovor o 72-satnom primirju, ali je objavila i da sad palestinski islamistički pokret Hamas mora ispuniti svoje obećanja.

Nakon 28 dana izraelske ofenzive po palestinskim izvorima dosad je poginulo 1834 Palestinaca, uglavnom civila, a više od četvrtine stanovnika te siromašne enklave od 1,8 milijuna ljudi prognano je. Tri tisuće palestinskih kuća uništeno je ili oštećeno.

U palestinskim prekograničnim topničkim napadima poginula su 64 izraelska vojnika i troje civila.

Kopirati
Drag cursor here to close