Imenovanja

Proces izbora sudaca tema predstavnika Ustavnog suda FBiH i OHR-a

Obećana je podrška Ustavnom sudu FBiH u tom pravcu te otvoren put za njegovu suradnju s OHR-om na putu nalaženja kvalitetnih legislativnih rješenja procesnih pravila i položaja i statusa Suda.
Vijesti / Flash | 22. 05. 2019. u 15:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine i Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) razgovarali su danas o funkcioniranju tog suda i Vijeća za zaštitu vitalnih interesa, ključnim problemima u radu te sudske institucije i pravnim posljedicama ustavnosudskih odluka.

U fokusu razgovora bilo je i pitanje procesa izbora i imenovanja sudaca Ustavnog suda kako u smislu pravovremenog, razumnog roka za postupanje, posebno Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća u početnoj fazi izbora, tako i modula za uspostavu realnih, objektiviziranih kriterija za izbor sudaca ovog suda u skladu s ustavnom sintagmom da se za te dužnosti predlažu i imenuju ugledni pravnici visokih moralnih načela, priopćeno je iz Ustavnog suda FBiH.

Predstavnici tog suda ocijenili su današnji sastanak iznimno uspješnim jer su iskazani interes OHR-a i očigledno razumijevanje uloge i značaja te ustavnopravne institucije za stanje ustavnosti i zakonitosti u FBiH, koje je ozbiljno ugroženo, između ostalog zbog nerazumno dugog postupka imenovanja nedostajućih sudaca.

Obećana je podrška Ustavnom sudu FBiH u tom pravcu te otvoren put za njegovu suradnju s OHR-om na putu nalaženja kvalitetnih legislativnih rješenja procesnih pravila i položaja i statusa Suda. To može biti predmet razgovora očekivane buduće suradnje, uz podršku i sudjelovanje visokog predstavnika za BiH, navedeno je u priopćenju.

Sudionici sastanka bili su predsjednica Ustavnog suda FBiH Aleksandra Martinović te potpredsjednici Vesna Budimir i Edin Muminović, kao i šef Pravnog odjela OHR-a Edouard d'Aoust i pravni savjetnik OHR-a Mudžahid Hasanbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close