Zajednički sastanak

Predstavnici sigurnosnih agencija BiH o izbjeglicama na granici

Vijesti / Flash | 17. 09. 2015. u 13:58 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sigurnosne agencije vrše intenzivne pripreme za prihvat i registraciju izbjeglica u slučaju da se trenutna migraciona ruta pomjeri prema Bosni i Hercegovini.

To je bila glavna tema današnjeg sastanka ministra sigurnosti Dragana Mektića sa direktorima i predstavnicima agencija u sastavu Ministarstva sigurnosti - Granične policije BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Službe za poslove sa strancima BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Agencije za policijsku podršku, Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova i Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja.

Istaknuto je da je uloga ovih agencija izuzetno velika, kako bi eventualnim dolaskom izbjeglica na bh. granicu svi mogli biti registrirani. Naglašeno je da neophodna bliska suradnja sa drugim sigurnosnim agencijama i policijama, te ministarstvima, humanitarnim organizacijama i lokalnim zajednicama koje su nadležne za humanitarni aspekt rješavanja eventualne izbjegličke krize, odnosno prijevoz i smještaj izbjeglica.

Na sastanku je razgovarano i o trenutnim aktivnostima koje provodi Ministarstvo i agencije. Ministar Mektić je istaknuo potrebu jačanja borbe protiv organiziranog kriminala, posebno u oblasti suzbijanja korupcije i trgovine narkoticima, te da će nastaviti insistirati na rezultatima u ovoj oblasti, prvenstveno kroz rješavanje velikih korupcionaških afera i razbijanja organiziranih kriminalnih grupa, priopćeno je iz Ureda za informiranje ministarstva sigurnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close