Pozivaju na dijalog

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH: Ne želimo da Stolac postane novi Mostar

Vijesti / Flash | 02. 12. 2016. u 13:26 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini ocijenili su danas u zajedničkom priopćenju da je, kao rezultat brojnih postupaka od 2. listopada, građanima Stoca uskraćena demokracija.

Za njih je imperativ da izbori budu provedeni što je prije moguće, u skladu sa zakonom i u atmosferi poštovanja i smirenosti, koju karakterizira konstruktivni i inkluzivni dijalog, prenosi Fena.

Kao članovi međunarodne zajednice, pozvali su lidere svih lokalnih i državnih vlasti, uključujući i lidere političkih stranaka na svim nivoima, da ulože napore i osiguraju takav dijalog.

Najoštrije su osudili zapaljivu retoriku i bilo kakvu mogućnost nasilja, te su podvukli da se odluke bh. institucija, uključujući Središnje izborno povjerenstvo i Apelacijsko odjeljenje Suda BiH, moraju poštivati.

Inače, priopćenje potpisuju veleposlanici Velike Britanije, Savezne Republike Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država Edward Ferguson, Christiane Hohmann i Maureen Cormack te šef Delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark, visoki predstavnik Valentin Inzko kao i šef Misija OSCE-a u BiH Jonathan Moore.

U međuvremenu, veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Maureen Cormack izjavila je danas u Banja Luci da su izbori u Stocu "s pravom prekinuti, ali da institucije moraju naći rješenje i osigurati građanima pravo da izađu na izbore".

Cormack je u izjavi novinarima kazala da je pravo na glasovanje jedno od osnovnih temeljaca demokracije.

''Ne želimo da Stolac postane novi Mostar. Trebaju nam izbori tamo što je moguće prije'', istanukla je veleposlanica SAD-a u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close